Жената, чийто скелет откриха в хотел „Смолян“, е била удушена

3415

Днес прекратиха разследването за смъртта на Росица Димова, чийто скелет бе намерен в подземията на хотел „Смолян“, научи „Отзвук“. Жената е починала от удушване, но убиецът й така и не е открит. Предстои да бъде издаден смъртен акт, а костите, които повече от година са в полицията като веществено доказателство, ще бъдат предадени на майката Шинка, за да погребе изчезналата преди 26 години дъщеря.

Една от версиите, че убиецът е нейният приятел Величко Башев от кърджалийското село Падина, не се потвърди. Факт е обаче, че Росица често плувала в басейна на хотел „Смолян“, където най-вероятно е станало и убийството.

На 7 ноември 1991 г. 35-годишният тогава Величко последно видял приятелката си на автогарата в Смолян, където работел. Тя му съобщила, че смята да отиде при близките си в лъкинското село Борово. Мъжът й дал пари за билет, а Росица напуснала района на автогарата. От тогава никой не я е виждал. Освен убиецът … Няколко дни по-късно Величко подал сигнал в полицията в Смолян за изчезването на приятелката си. Майката Шинка направила същото и Росица е обявена за издирване.

Цели 26 години жената е била в неизвестност. На 30 август 2017 г. преди обяд при демонтаж на аспирацията строителни работници откриха скелет под нивото на басейна във вентилационна шахта. До него са намерени счупена бяла пластмасова фиба, кафяви дамски ботуши, кафеникав плетен чорап, парче от чорапогащник.

Назначената по досъдебното производство ДНК експертиза установява на почти сто процента твероятност Шинка Димова да е биологична майка. В заключението си назначената тройна съдебно медицинска експертиза излиза със становище, че костите са човешки и са на едно лице. Открито е счупване на едното бедро, както и счупване на рогчето на подезичната кост. Последното е явно доказателство, че смъртта е настъпила от притискане на шията.

Четете цялата история в печатното издание на вестник „Отзвук“.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама