Жена направи частен приют за над 50 кучета в центъра на Смолян

2466
В тази къща жената отглежда кучетата

Жена отглежда над 50 кучета в дома си, намиращ се в центъра на Смолян. Тормозът за живеещите наоколо е денонощен. Кучешки лай, глутници по улиците, разкъсани котета … Това е само част от действителността на улица „Кольо Шишманов“ над магазин „Зора“ на Стария център. Жалбите са стотици, но всички институции се оказват безсилни да се справят с проблема.

„Години наред продължава всичко това. Къде ли не сме се оплаквали, на кого ли не сме писали. Нямаме защита от тези кучета, които се размножават постоянно и бройката им набъбва“, негодуват хората, подложени на кучешкия тормоз. Сигнал до редакцията ни изпратиха две майки на невръстни деца. Николина Згурова и Юлия Чолакова изтръпват всеки ден, когато трябва да минат покрай дома на Недялка Пенева, където се отглеждат десетките четириноги. Младите жени два пъти са нападани от кучетата и до сега не са намерили подкрепа от никоя институция.
„Първият път ни нападнаха през ноември м.г. Моята дъщеря беше на 10 месеца, а синът на Николина на 4 месеца. Бяхме с количките и кучетата ни заобиколиха. Неможехме нищо да направим. Ужасът беше огромен, както за нас, така и за децата ни. Обадихме се на 112, но реакция не последва. Наложи се отново и отново да звъним по телефона и след два часа дойдоха от полицията и общината“, разказа Юлия.

Няколко пъти кучетата са нападали Юлия с детето й

Двете майки писали жалби в Районното управление, давали обяснения за нападението. След това поискали среща с кмета Николай Мелемов. „Отидохме в общината, но кметът ни изпрати при заместника си Марин Захариев, който ни обеща, че до една седмица ще направят проверки и проблемът ще бъде решен. Той не скри, че имат хиляди жалби от съседите. Следващата седмица уж направиха проверка. Взеха 11 кучета, но след няколко дни ги върнаха отново“, допълва Николина. И така ден след ситуацията останала непроменена. Търсят близки, които да ги преведат през злокобното място с животните. Вървят въоръжени с пръчки, за да защитят себе си и малките си дечица.

Николина показва от къде животните излизат на глутници на улицата

„През почивните дни излизам с малката и голямото ми дете, което е на 4 години. Кажете ми кой по-напред да пазя от кучетата. Вървим с пръчка, притичваме, или се молим някой да ни прекара през това място. И този кошмар не свършва“, продължи разказа си Юлия.

Десетките кучета не стоят само в имота на Недялка Пенева. Те безпрепятствено излизат от незаградения двор, обикалят навсякъде, нападат хора и разкъсват котки. От общината им дали съвет, че трябва да съдят Пенева, защото кучетата били нейни, макар тя да е изкарала паспорти само на 15 от тях. Потърпевшите са на мнение, че екозащитна организация подкрепя стопанката и за това всички институции са безсилни да се справят с проблема.

Ул. „Кольо Шишманов“ се намира над магазин „Зора“

Като пореден опит да защитят себе си и децата си Николина и Юлия търсят помощта на областния управител Недялко Славов. В средата на март тази година от администрацията на Славов им изпращат отговорите на всички институции, ангажирани с кучетата на ул. „Кольо Шишманов“.

Представители на Районното управление на МВР, Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) и Община Смолян са извършили съвместна проверка по повод многократно постъпили устни и писмени жалби за нападение над граждани от кучетата, отглеждани от Недялка Пенева, както и за нехуманно и неправомерното им отглеждане. На 15 януари тази година служителите пристигат на място. Недялка Пенева обаче им отказва достъп до имота си и загадката колко кучета отглежда вътре, остава неразгадана. Жената представила за проверка само 26 кучета, които според експертите от ОБДХ били в добро здравословно състояние. 15 от тях имали паспорти и електронни траспондери, както и били ваксинирани срещу бяс, пише в отговора на дирекцията. Но стряскащото е, че „В действащото законодателство няма нормативен акт, който ограничава броя на допустимите за отглеждане домашни любимци“,се посочва още в писмото на ОБДХ. Такива ограничения до известна степен са предвидени в Закона за защита на животните. Съгласно чл. 34 (1) всяко животно трябва да има осигурена определена жилищна площ. Но заради това, че Пенева не е допуснала проверяващите в дома си и не е определен броя на кучетата, експертите не са изчислили на каква площ живеят. От дирекцията посочват още, че замърсяването на обществените места, създаването на опасност за хората или за други животни, е приоритет на общинската администрация. „При така създалата се ситуация ОБДХ може да окаже съдействие, но не е компетентният орган, който самостоятелно да предприеме мерки“, допълват ветеринарните специалисти.
Кратък отговор изпраща и началникът на полицията гл. инспектор Костадин Бундов по повод сигналът, подаден на 24 ноември 2017 г. от Николина и Юлия. Служителите на управлението в Смолян извършили проверка, но не са открили нарушения на обществения ред.

От РЗИ излизат със становище, че посоченият район е в добро здравно-хигиенно състояние. Постен в отговора си е и кметът на Община Смолян Николай Мелемов. „Г-жа Пенева отглежда неопределен брой кучата в дома си. Поради отказан достъп до дома й, точния брой не беше установен. Изпратено й е писмо със съответните предписания за отглеждането им. При неизпълнение ще бъдат наложени санкции“, пише кметът.

Репортер на „Отзвук“ направи опит да разговаря с Недялка Пенева, но тя категорично отказа да говори и побърза да се скрие в дома си, от където се чуваше лай от десетки кучета.

Въпреки жалбите, въпреки сигналите и непрестанните опити на живеещите в района да намерят спокойствие и сигурност ситуацията и до днес е същата. За тях обаче остава висящ въпроса: „Кой закон позволява да си имаш собствен кучкарник в града, а нас да няма кой да ни защити“.

Коментари

коментара