Защо площадът на новия център на Смолян трябва да носи името на Величко Караджов

1601
Анастас Вълчев пред паметника на полк. Владимир Серафимов

Анастас Вълчев от Смолян внесе официално предложение до председателя на Общинския съвет инж. Димитър Кръстанов площадното пространство до Родопския драматичен театър, известно като амфитеатъра, да носи името на Величко Караджов – първия секретар на БКП в Смолянски окръг, който има най-голяма заслуга за построяването на новия център на Смолян.

Поради високия обществен интерес публикуваме предложението му едно към едно.

 

 

 

 

До Председателя на
Общински Съвет – Смолян
г-н Димитър Кръстанов

До общинските съветници
(за сведение и отношение)

Уважаеми г-н Кръстанов,
Настоявам пред Вас да внесете при първа възможност на заседание на Общински съвет – Смолян като точка от дневния ред предложението ми, а именно: площадът на Новия център, известен като площада при амфитеатъра или като пл. ”България”, да бъде наименуван с решение на Общински съвет – Смолян на пл. „Величко Караджов”. Това мое предложение съм го правил нееднократно след смъртта на Величко Караджов на 18.10.2006 г. при различни кметове на Община Смолян и при различни мнозинства в Общински съвет – Смолян, но така или иначе до настоящия момент няма положително решение по въпроса.

Ето и мотивите ми за наименуването на площада на името на Величко Караджов:

Величко Караджов е човекът, под чието ръководство родопчани изградиха и осъвремениха сърцето на Родопа планина – гр. Смолян, както и целия Смолянски окръг. Величко Караджов е личността с изключителни и ненадминати заслуги за построяването на Новия център на града, както и за изграждането на редица други важни инфраструктурни обекти на територията на окръга. Величко Караджов е знакова личност, истински българин-родолюбец. Величко Караджов е най-изтъкнатият държавник, политик и общественик в Родопите. Освен с водеща роля и с решаващи заслуги за построяване на Новия център на Смолян Величко Караджов е единственият ръководител в Смолян и Родопите, останал в народната памет като ръководителя с ватенка, ботуши и каска на строителните обекти в града ни, редом до трудовите граждани. Безспорно, безусловно и категорично Величко Караджов е заслужил неподправеното уважение и искрената признателност на обикновените трудови смолянчани и родопчани с живота и делото си за своя роден край.

Г-н Кръстанов,
Позволявам си да Ви запозная с дългогодишните ми усилия за положително решаване на въпроса с наименуването на площада на Новия център на пл. „Величко Караджов”:
Още по повод първата годишнина от смъртта на Величко Караджов, тоест в октомври 2007 г. чрез местния авторитетен и най-влиятелен вестник „Отзвук” предложих и настоях пред тогавашния Кмет на Община Смолян Дора Янкова и пред ИБ на ОбС на БСП Смолян да предприемат стъпки към наименуване на площада на името на Величко Караджов, като мотивирах предложението си с изключителните му заслуги за изграждане на Новия център на Смолян и за превръщането на града ни в модерен съвременен град. От страна на Кмета Дора Янкова и на ИБ на ОбС на БСП Смолян не последва никакъв отговор и те запазиха гробно мълчание по повдигнатия въпрос.

През октомври 2010 г. по повод 4-та годишнина от смъртта на Величко Караджов отново повдигнах въпроса чрез вестник „Отзвук”. Този път от страна на БСП Смолян под формата на реплика във вестника бе заявено от Иван Апостолов – Председател на Общински Съвет Смолян и от Андрей Печилков – общински съветник от БСП, че ще бъдат поставени бюст и паметна плоча на Величко Караджов в пространството около площада на Новия център. Сигурен съм, че желанието и намеренията на двамата са били искрени, за което им благодарих. Но очевидно са срещнали необяснима за здравия разум съпротива от страна на определени местни БСП – функционери и Вие сте запознат добре с това… И след въпросната реплика във в. ”Отзвук” се пристъпи веднага към решение на Общински съвет – Смолян за наименуване на площада, известен до тогава като площада при амфитеатъра, на площад „България”. Без съмнение това бе направено под давлението на определени ръководни лица в БСП – Смолян, за да се неутрализира възможността този площад да носи името на Величко Караджов, давайки му вече друго име. Несъмнено и с това лично сте запознат отблизо… Площади с името „България” определено има навсякъде, а и точно това име да се даде на площада, при положение че в Смолян има и бул.”България”, според мен не беше най-точното решение. По–удачно и адекватно е улици и площади да носят имената на местни видни, заслужили, изявени граждани, за да се увековечат именно местните примери и образци като израз на местна историческа памет и гордост.

Чест прави все пак, че макар и доста закъсняло във времето, през 2004 г. при кметуването на Дора Янкова Общински Съвет Смолян взе решение за удостояване на Величко Караджов със званието „Почетен гражданин на Смолян”. Така той, Величко Караджов – ненадминатия по заслуги за създаването и развитието на съвременния гр. Смолян и Смолянски окръг, бе поставен редом до изявени спортисти, лекари, художници, писатели, артисти, архитекти, певци, музиканти, общественици и т. н. заслужили личности. Величко Караджов бе поставен в един отбор и приравнен с многото личности със заслуги за Смолян, но е крайно време името му да изпъкне и да бъде увековечено съвсем закономерно над всички останали заслужили личности като ръководител и съзидател на Огърлицата на Родопите – Смолян, като личността-символ на съвременния модерен град Смолян. Бих задал въпроса какви са прекия принос и пряката полза за ежедневния живот (битието) на смолянчани и родопчани от страна на останалите почетни граждани на Смолян ? Има ли изобщо място за сравнение с наследството, приноса и заслугите на Величко Караджов към Смолян и окръга? Само званието „Почетен гражданин на Смолян” за най-заслужилия измежду заслужилите е вид хвърляне на прах в очите на смолянчани и родопчани, огромното мнозинство от които са признателни на Величко Караджов за недостижимите му заслуги за превръщането на любимия роден град и роден край в съвременно място за живеене. От своя страна твърдя – и това не е единично мнение, че ако Смолян би трябвало да има все пак само един почетен гражданин измежду всички заслужили личности през годините, то това категорично и неоспоримо е точно Величко Караджов!

Последния път, когато отново призовах площада на Новия център да носи името на Величко Караджов, бе по повод 10 години от смъртта му – през 2016 г. За пореден път се сблъсках с мълчание по въпроса.

Г-н Кръстанов,
Дори вече близо 12 години след смъртта му има лица на ръководни и отговорни постове, които се плашат от името Величко Караджов, стряскат се от сянката му, която сякаш е вградена в Новия център на Смолян и правят отчаяни опити да омаловажат делото на големия родолюбец, ненадминат ръководител и истински народен човек. Защо? Смолянчани и родопчани го обичаха и уважаваха, правят го и до ден днешен. И Вие също го знаете. Знаете обаче и кои точно хора, за изненада точно от Вашата партия, са основната обструктивна сила, противодействаща на увековечаването на Величко Караджов чрез наименуването на площада на Новия център на негово име.
Залата на Клуб „Култура” носи името „Петър Стайков”. На името на великия акад. Николай Хайтов бе наименуван РДТ Смолян. Отдавна има улици „Анастас Стайков”, „Христо Христов”, „Арх.Петър Петров” и „ Проф.Асен Василев”. Наименувана бе наскоро и спортната зала в града. Кому пречи обаче името на Величко Караджов ? Кого плаши името на Величко Караджов? Искам да Ви заявя, че тук няма място за лични антипатии или за реваншизъм и комплексарщина. Обективната реалност сочи, че е недопустимо името на строителя на Смолян и окръга да е само в списъка на Почетните граждани на Смолян, вместо да бъде и увековечен именно на Новия център на града чрез наименуване на площада, чрез поставяне на бюст и паметна плоча. Нима заслугите и приносът на останалите почетни граждани на Смолян (при цялото ми уважение към тях) са съизмерими със заслугите на Величко Караджов за развитието и облика на Смолян и окръга и с приноса на Величко Караджов за живота на смолянчани и родопчани?…

Г-н Кръстанов,
По стечение на обстоятелствата по настоящем изпълнявате длъжността Председател на Общински Съвет Смолян. За да изкупите поне в известна степен прегрешенията си към Величко Караджов, то бъдете така отговорен и решителен да поставите пред общинските съветници за разглеждане и обсъждане на предложението за наименуване на площада на Новия център на името на Величко Караджов. Споменавам думата „прегрешения” не случайно, защото още са живи свидетелите от ОбС на БСП Смолян и от ИБ на ОбС на БСП Смолян, които могат да потвърдят изявлението Ви преди местните избори през 1991 г. Тогава се е обсъждала и кандидатурата на Величко Караджов за Кмет на Смолян от името на БСП. И точно тогава др. Димитър Кръстанов, демонстрирайки самочувствие като до скоро бивш депутат във Великото Народно Събрание, заявява с остър и категоричен тон, недопускащ инакомислие, че „ако се предложи и одобри кандидатурата на Величко Караджов за Кмет на Смолян от страна на БСП, това ще урони авторитета на партията и не бива да се допуска в никакъв случай”. Спомняте ли си в крайна сметка кой бе кандидат-кмет на БСП на същите тези местни избори 1991, спечелени от Димитър Михайлов ? И кой всъщност урони престижа на партията Ви в онези дни на срамна изборна загуба?!… За мен е пределно ясно кой в годините след смъртта на Величко Караджов е един от тези влиятелни БСП-функционери, които се противопоставят на преименуването на площада на името на Величко Караджов.

Г-н Кръстанов,
Надявам се да се съгласите с моето становище, че начинът да се излезе от нечия величествена сянка (тази на Величко Караджов) е не да се правят отчаяни опити да се неглижират, омаловажават или обричат на забрава името, заслугите и постиженията на тази необикновена личност, а да му се отдаде истинска почит, уважение и признание и да се стремите да следвате неговия пример, като образец на държавник, ръководител, родолюбец и Човек с главно „Ч”. Само така Вие и всички общински съветници, които трябва да вземете решение за наименуването на площада на името на Величко Караджов, бихте достигнали висотата на дълга, който всички смолянчани и родопчани имаме към делото на съзидателя на новия Смолян – Величко Караджов!
Искам да вярвам, че този път Вие и общинските съветници от всички политически сили в Смолян ще проявите благоразумие, за да има най-после положително развитие на поставяния години наред въпрос за увековечаване на името на Величко Караджов като баща на новия Смолян и на новия Смолянски окръг. Нека сърцето на Новия център на Смолян бъде площад „Величко Караджов”.

Ако и този път не бъде взето положително решение по отношение наименуването на площада на името на Величко Караджов, то в моите очи съвсем основателно всички онези, които не осъзнават значимостта на делото и величието на името Величко Караджов и не са радетели на увековечаването му в паметта на смолянчани, са просто божии вересии… И според мен нежеланието да се отдадат заслужена почит и преклонение пред делото на Величко Караджов чрез именуване на площада на негово име е истинско свидетелство за чувство на малоценност и синдром на комплексарщина, за първобитен реваншизъм и болезнен егоцентризъм.

С уважение: Анастас Иванов Вълчев
гр.Смолян
08.03.2018 г.

 

Забележка: Писмото-предложение е внесено и заведено официално в Община Смолян на 09.03.2018 г. с вх.№ ОбС 000137.

Коментари

коментара