Запорираха акциите на Община Неделино в Смолянската болница

1299
Новата сграда на общинската администрация в Неделино

Частен съдебен изпълнител наложи запор на акциите на Община Неделино в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян, научи „Отзвук“. Кметът на Неделино Боян Кехайов потвърди информацията и уточни, че става дума за стари задължения на Общината. Запорът е бил поискан от „Диолен“ ЕООД – с. Еленка, на когото Общината дължи около 200 хиляди лева, след като е била осъдена на няколко пъти заради дългове. Преди време същата фирма наложи запор на съдовете за смет на Общината, както и на сградите на читалище „Светлина“, и на основното училище в града.

Община Неделино притежава 6543 акции по 10 лева в капитала на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД, което е 0,69% от капитала на дружеството. Държавата притежава повече – 88,7% от капитала на дружеството, а останалите 11.3% са собственост на общините в областта.

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ бе преобразувана като акционерно дружество през 2000 г., като държавата в лицето на Министерство на здравеопазването запази за себе си 51% от собствеността, а останалите 49% даде на общините. С течение на времето държавата на няколко пъти вдигна капитала на болницата чрез увеличение на дълготрайните материални активи и така участието на общините падна от 49% на 11.3%.

Дали ще може да бъдат продадени акциите на Община Неделино и дали държавата ще позволи това, предстои да видим. Но ако този прецедент успее, може да бъде използван от други кредитори на задлъжнели общини като форма на областните болници.

 

Коментари

коментара