ВАС „попари“ Чепеларе – остави без разглеждане жалбата срещу закриването на прокуратурата

619
Първият протест срещу закриването на прокуратурата в Чепеларе

Готвят нов протест с блокиране на пътя Пловдив – Смолян

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата срещу закриването на прокуратурата в Чепеларе и прекрати производството по делото, заведено от Теодора Калайджиева. Без да се стигне до разглеждане на жалбата по същество, след закрито заседание е публикувано светкавично определение на 4 декември – две седмици след образуване на делото. „Жалбата е недопустима на две основания – оспорват се административни актове, които са изключени от съдебен контрол и поради липса на правен интерес“, пише в съдебния акт.

Според тричленния състав на ВАС решенията на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат вътрешнослужебен и организационен характер и са начален етап от осъществяване на унифициран модел за оптимизиране на районните прокуратури. „Този вид актове са изключени от съдебен контрол, те не създават задължения и не засягат защитени от закона права и интереси“, пише в мотивите. Съдът определя и като недопустимо искането за спиране на изпълнението на решението на ВСС. Определението на ВАС не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав.

Делото бе образувано по жалба на Теодора Калайджиева от Чепеларе срещу решение на Пленума на ВСС, взето на 19 юли 2018 г., с което считано от 1 януари 2019 г. Районната прокуратура в Чепеларе се закрива и преминава към Районната прокуратура в Смолян, като в Чепеларе ще бъде разкрито Териториално отделение към РП Смолян.
Жители на курортния град излизаха на няколко пъти на протест, блокираха и главния път за Пловдив, изказаха недоволството си дори пред сградата на Висшия съдебен съвет в Смолян. Според протестиращите решението е взето непрозрачно и накърнява човешките и граждански права на хората. То е взето в противоречие с препоръките на Европейската комисия, като би могло да се стигне и до стартиране на така наречената „наказателна процедура“ срещу България“.

Подобна ще бъде съдбата и на прокуратурата в Мадан, която също ще бъде закрита и в миньорския град ще се структурира Териториално поделение към РП Смолян. Недоволство изразиха през лятото и Общинските съвети в Мадан и Рудозем, които излязоха с декларации срещу предприетите от ВСС реформи.

За 13 декември е обявен нов протест в Чепеларе. Той ще започне в 11,00 часа с блокиране на главния път Смолян – Пловдив. „Блокадата ще продължи два часа. На следващия протест ще затворим пътя за 4 часа, след това за 6 часа, до цяло денонощие. Няма да се откажем докато не бъде отменено решението на ВСС“, каза председателят на Инициативния комитет адв. Тонка Динчева.

Елена Павлова

Коментари

коментара