В Левочево създадоха туристически маршрут „Пътят на Вярата”

2966

Смолянският общественик Анастас Барбов, с помощта на планинаря Александър Караджов, са обхванали в маршрут част от параклисите около смолянското село Левочево. Идеята е на Барбов и трасето е кръстено „Пътят на Вярата”. Теренът все още  не е маркиран, предстои да бъде качен в интернет и да се обозначи с GPS.

„Идеята ми дойде от наблюденията, които имам – озлобяването на обществото, симулирането на вяра, която след 10 ноември 1989 година беше превърната в мода. Левочево е едно от местата, което най-красноречиво показва това. Ние не можахме да извървим пътя на покаянието и всеопрощението, за да стъпим на пътя на истинската вяра. Всичко това ме наведе на мисълта, че трябва лично аз да направя нещо по този въпрос”, каза Анастас Барбов. Той допълни, че в селото идват много туристи от цялата страна и чужбина – Израел, Турция, Англия, млади хора, студенти. Една група от осем студенти проявили интерес да ги преведе по този маршрут, който никак не е лесен. „Те бяха много въодушевени от невероятните красоти наоколо и факта, че се обхождат повечето от параклисите в околностите на Левочево. Ние трябва да проумеем, че всичко, което ни се случва до днес, го дължим на режима на Тодор Живков, който беше наложил атеизма и лъжата като държавна политика”, коментира още общественикът, който е роден в китното родопско селце.

Трасето се изминава за около час и половина. Минава се през 9 параклиса, като в момента се изгражда последният разрушен параклис „Св. св. Кирил и Методий”. Във връзка с това Барбов подготвя и следващия си проект, който ще се казва „Пътят на Просвещението”.  „Новият маршрут ще започне от къщата, в която е живял моя чичо Стефан Барбов, – автор на монографията за Левочево, следва параклисът, до който е обесен първия монах в Родопите по време на турското робство. Той е ратувал и проповядвал християнството. След това се минава през параклиса „Св. кв. Кирил и Методий” и се включва по „Пътя на Вярата”. После се отклонява към селото и се минава покрай къщата на Надежда Хвойнева. Следва къщата на Мария Нейкова, покрай „Св. Богородица”, по улица „Гладстон” и на пресечката с ул. „Тодор Живков” маршрутът завършва в храма на познанието, в царството на невежеството – моя роден дом”, обясни Анастас Барбов.

Предстои маркиране и обозначаване на маршрутите. Барбов се надява те да се превърнат в туристическа пътека, по която ще минават много хора, за да стигнат до Вярата.

Коментари

коментара

Реклама