В декларация до Борисов и Цацаров обявиха стачна готовност в Девин

2381
Организаторите на протеста на 20 юни Лора Славчева (в ляво) Диана Чаушева и адв. Живко Чепишев по повод обявения конкурс за управител на здравното заведение.

Инициативните комитети „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“ и „За Девин“ обявиха стачна готовност в декларация до министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров по повод насрочения за 4 януари (петък) конкурс за директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД от общинския съвет в града. Декларацията е подписана от Лора Славчева – председател на ИК „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“
и Живко Чепишев – председател на ИК „За Девин“.

В документа, който публикуваме едно към едно, инициативните комитети изразяват опасения, че конкурсът няма бъде обективен, тъй като се председателства от общинския съветник и председател на „Жени ГЕРБ“ Венета Тодорова, която няма няма нужния ценз и компетентност в областта на здравеопазването, а останалите членове на комисията заемат държавни служби и са зависими от политически натиск.

Конкурсът за възлагане управлението на „МБАЛ Девин“ ЕАД бе обявен след решение на Общинския съвет от 14 ноември. До крайния срок – 17.00 часа на 28 декември, документи са подали двама кандидати. По неофициална информация това са досегашният изп. директор Радка Грозданова и проф. Ивона Даскалова, доскоро началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във Военно-медицинска академия – София.

 

До Министър-председателя на Република България

Копие до:
Главен прокурор на Република България
Министъра на здравеопазването
Директора на НЗОК
Областен управител – Смолян
Председателя на ОбС – Девин

ДЕКЛАРАЦИЯ

от ИК „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“ и ИК „За Девин“

Уважаеми г-н Борисов,
Уважаеми г-н Цацаров,
Уважаеми г-н Ананиев,
Уважаеми г-н д-р Дечев,
Уважаеми г-н Славов,
Уважаеми г-н Чаушев,

Обръщаме се към Вас обезпокоени във връзка с втори опит за провеждане на конкурс за изпълнителен директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД, насрочен за 04.01.2019 г. от 10.00 часа.

Първият беше насрочен за месец юни и отменен от Общински съвет – Девин един ден, след като приключи срока за подаване на документи, позовавайки се на една отменена наредба месеци преди обявяването на конкурса.

Инициативните комитети, които представляваме в защита на интересите на населението на община Девин, изразяваме нашето съмнение относно обективността в провеждането на конкурса, тъй като:

  1. Председателят на Комисията, който е избран да провежда избора, няма нужния ценз и компетентност в областта на здравеопазването и е политически обвързан с длъжността, която заема в момента в ПП ГЕРБ, като председател на „Жени ГЕРБ“, а именно Венета Тодорова. Това буди съмнение за опорочаване на избора, ползвайки политически натиск върху останалите членове в комисията, които заемат държавни служби.
  2. Притеснява ни и фактът, че вторият участник в конкурса – д-р Ивона Даскалова, която през юни 2018 г. оглави профилактични прегледи в Девин, които не се проведоха съгласно законовите изисквания и след направена проверка по наш сигнал от РЗИ – Смолян се установиха закононарушения.

Това обективно поражда  в нас съмнения  за начина и стила, по който ще се  ръководи болницата, ако бъде поставена на този пост!

Силно сме притеснени и от декларациите на персонала на болницата, поставени на обществено внимание през месец юни 2018 г. и януари 2019 г.!

Екипът от лекари – специалисти, медицински сестри и помощен персонал, работещи в общинската ни болница, още през месец юни изразиха своята безрезервна подкрепа, заставайки зад настоящия директор на „МБАЛ Девин“ ЕАД Радка Грозданова и след поредица срещи и разговори декларираха многократно пред кмета и членовете на общинския съвет, че не желаят на този етап нови експерименти с лечебното заведение, посочвайки и позовавайки се на конкретни основателни мотиви за това.

Загрижени сме за последиците, които ще настъпят при евентуална промяна в управлението на лечебното заведение, свързана с отлива на лекари-специалисти и медицински сестри от болницата, които така остро липсват и са дефицит в цялата ни страна. Освен това вече имаме горчивия опит от разни гастролиращи лекари от т. нар. Софийски борд на директорите, които доведоха до пълен крах болницата и затваряне лечебното ни заведение през 2011 г.

Наблягаме на факта, че нашата болница беше единствената в страната, която отвори врати след тригодишно прекъсване на дейността си. Това се случи благодарение на професионалните и човешки качества на настоящият директор Радка Грозданова, която за кратко време успя да събере нужния екип от лекари-специалисти, медицински сестри, лаборанти и помощен персонал. „МБАЛ Девин“ ЕАД понастоящем е една от малкото общински болници, които въпреки трудностите и старите финансови задължения успява да се самоиздържа, без особена помощ на принципала си – Общината!

Ние не сме против провеждането на конкурс, а сме против  тенденциозното му провеждане!

Не сме против прилагането на законите на Република България, но сме против некомпетентната намеса и неадекватните действия на настоящето общинско ръководство в община Девин по отношение на изключително важни за съдбата на болницата дела, а именно:

  1. Изпълнението на европейски проект по Трансгранично сътрудничество „Гърция – България 2014-2020“ на приблизителна стойност 600 000 лева, за снабдяване на „МБАЛ Девин“ ЕАД с високо специализирана медицинска апаратура, която да обслужва нуждите на хилядното население на трите общини – Девин, Борино и Доспат, в това число и туристите и гостите на града ни. Заслугата е на труда на настоящият директор Радка Грозданова и нейният екип! Не получи нужната и очаквана подкрепа от общинското ръководство!
  2. Настоящо дело, заведено от МБАЛ Девин ЕАД срещу фирма „Анри-64“ за доставка на гориво, за което Кмета на община Девин – г-н Даскалов, предлагаше да се признаят исканите финансови средства в размер на около 400 000 лева от фирмата в ущърб на болницата.
  3. Настоящо дело срещу НЗОК за неизплатени над 200 000 лева средства за извършена от лечебното заведение дейност в периода 2014-2016г. спечелено на първа инстанция.

Уважаеми господа,

Мотивите за подмяна на директора на болницата са ни ясни и прозрачни!

С настоящата Декларация декларираме, че заставаме зад исканията на лекарите, специалистите по здравни грижи и помощен персонал на МБАЛ Девин ЕАД и обявяваме стачна готовност.

Искрено вярваме във Вашата съпричастност към проблемите ни и се надяваме, че ще проявите загриженост за съдбата на нашето изстрадало население, което отново е застрашено да остане без медицинско обслужване и болница.

Желаем на всички Вас и Вашите семейства една здрава, щастлива и мирна Нова година!

С уважение:
Лора Славчева – председател на ИК „Здраве за общините Девин, Борино и Доспат“
Живко Чепишев – председател на ИК „За Девин“

Коментари

коментара