Условни присъди за биячите, пратили в кома Георги Кадиев от Устово

2531
Осъдените за побоя на смолянчанина - Събин Събинов и Момчил Момчилов

Условни присъди от по две години с четиригодишен изпитателен срок получиха 22-годишният Момчил Момчилов и 23-годишният Събин Събинов. Миналата седмица двамата мъже бяха изправени пред Районния съд в Смолян за причиняване на средни телесни повреди на 29-годишният Георги Кадиев от квартал Устово. Момчил и Събин се признаха за виновни и съжалиха за станалото през лятото на 2017 година, когато пребиха с дървен кол смолянчанина.

Пострадалият Георги Кадиев

Инцидентът стана на 6 юли към 13,00 часа до ученическия пансион над Строителния техникум. Георги, по прякор Гейзера, бил там с момиче и още няколко младежи. В същото време край групата смолянчани се оказали двамата мургави младежи от хасковското село Динево. Причината за свадата е момичето, което ромите задявали.

Първи налетял смолянчанинът, който защитил с юмруци девойката. Малко по-късно Събин и Момчил се върнали, въоръжени с дървени колове, дебели 15 сантиметра и започнали да налагат Георги. От ударите черепът на смолянчанина е счупен на на няколко места. След преглед в Спешно отделение на смолянската болница бе транспортиран в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив. Той бе опериран, заради наличие на хематом. Операцията е минала успешно благодарение на д-р Стефан Райков – смолянчанин, неврохирург в УМБАЛ „Свети Георги“ и председател на борда на директорите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян. На Георги му е бил назначен скенер на главата, но д-р Райков настоял веднага да бъде направено изследването. Тогава е открит проблемния хематом, след което д-р Райков извършил операцията.

Десетки смолянчани излязоха на протест срещу „циганския терор“ дни след инцидента с Георги Кадиев

След побоя стотици жители на смолянския квартал Устово излязоха на протест. На две лопати и гребло те бяха опънали трансперант с надпис: „Да спрем циганския терор!“.
Двамата биячи са със чисто съдебно минало. Събин е със средно образование. Майка му работи в Гърция и през годините за него се е грижил вуйчо му. Преди да подпише договор с „Ариете” е работил по временната заетост като озеленител, на полето и др. Приятелят му Момчил е със завършен 8 клас. Баща му е инвалид с детска церебрална парализа, майка му с психично заболяване. Той също е работил като озеленител и в селското стопанство. В Смолян пристигнали на обучение в „Костал“, но след инцидента бяха отпратени от областния град.

Пострадалият Георги е стар познайник на органите на реда. Има в актива си няколко присъди. Част от наказанията му са за хулиганство, кражби и опит за грабеж. Бил е и в затвора.

Елена Павлова

Коментари

коментара