Условна присъда за смърт на пътя след заслепяване от слънцето

3273
Катастрофата на 7 юни 2018 година привечер в село Търън. Снимка: Архив "Отзвук"

Условна присъда от три години получи 48-годишният Севги Куцайков от смолянското село Търън. Въпреки, че основната причина за тежкия пътен инцидент е заслепяване от слънцето, той бе признат за виновен в причиняване на смърт по непредпазливост, защото е имал 4,2 секунди време за реакция. Наказанието бе отложено за срок от четири години. С присъдата си Окръжният съд в Смолян лиши Куцайков от право да управлява автомобил за срок от три години.

Катастрофата, при която загина 22-годишният Атанас Будин от разложкото село Горно драглище, стана на 7 юни м.г.  Момчето пътувал с още двама мъже с фирмена кола. Движели се в посока от Мадан към Смолян. В района на Търън една от гумите на автомобила започнала да тропа. Спрели колата в дясно, но част от нея останала на пътя. Видели, че има развит болт. В момента, в който се опитвали да изкарат резервната гума били ударени от „Мазда 121“, с шофьор Севги Куцайков.

В следствие на удара на Атанас останал с ампутирани десен крак и ръка. На помощ на пострадалите се отзовал ефрейтор Пламен Пуфтев от Търън. „Кракът на 22-годишното момче беше почти откъснат, но то беше живо и в съзнание. Извадих турникета от автомобила си, за да спра кървенето на пострадалия“, разказа ефрейторът. Младият военослужещ  в 101 Алпийски полк с подръчни средства направил превръзка и след като пристигал екипът на Спешна помощ, момчето е транспортирано в смолянската болница. Медиците споделят, че ако не се е намесил военнослужещият, пострадалият е щял до почине на място от кръвозагуба. За съжаление вследствие на тежките травми на главата и коремната област, при проведените операции след около 6–8 ч в болницата Атанас умира около полунощ.

От държавното обвинение приемат в случая, че има заслепяване на шофьора, но това го задължава да спре или да намали скоростта, което той не е направил. Вещото лице по назначената авто-техническа експертиза посочва, че заслепяването е продължило 7 секунди, но Севги е имал 4,2 секунди време за реакция до навлизане в опасната зона. Шофьорът намалил скоростта на движение, като продължил да се движи с 50 км/час.

Присъдата на 48-годишният мъж не е окончателна и подлежи на обжалване.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама