Условна присъда за общински служител, скачал на полицаи, заплашвал да се запали

1056
Емил Пашов

Условна присъда от шест месеца с тригодишен изпитателен срок е наказанието Емил Пашов от Смолян, обвинен в хулиганство срещу полицаи. Името на 54-годишният мъж нашумя в края на 2017 г. със случая на 70-годишната Сирма Сиракова и 46-годишната й дъщеря Савка Асенова, чийто обор Общината тръгна да събаря след десетки жалби от негова страна.

Пашов бе признат за виновен и от Окръжния съд, който потвърди присъдата му. Мъжът е обвинен за това, че на 10 октомври 2017 г. около 10,50 часа е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, и изразяващи явно неуважение към обществото. Той е оказал съпротива полицаи, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред. Издърпал и е одраскал дясна ръка на единия униформен, избутал го с ръце в гърдите и го е ритнал с крак в областта на ляво бедро. Въпреки полицейското разпореждане да остане на място, той се е прибрал в дома си и заключил вратата.

Съседката Сирма Сиракова, чиято барака (вдясно) бе съборена

От години Емил Пашов пускал жалби срещу 71-годишната си съседка Сирма Сиракова, която гледаше крава и теле в незаконно построена паянтова барака до къщата си. По негово настояване на 10 октомври 2017 г. преди обяд четирима общински служители пристигнали в махалата. Контролните органи не пристъпили към бутане на бараката, разположена на 28 кв.м. общинска земя. Обяснили, че това не е в техните правомощия, тяхната задача е да констатират дали е изпълнена заповедта за премахване или не, и да съставят констативен протокол. Служителите тръгнали към колата си, което вбесило Пашов. Той извадил своя автомобил – „Сузуки Витара“, от гаража и препречил пътя, като се заканил, че няма да се отдръпне докато не премахнат бараката. Заканил се, че ще глътне ключовете от колата, ще се залее с бензин и ще се самозапали. Служителите повикали на помощ полицаи, които се опитали да въдворят ред. Униформените поискали документ за самоличност, а Пашов заявил, че няма да даде никакви документи, че ще си прави каквото иска, защото е пред дома си. Казал им, че няма доверие в институциите и тръгнал към къщата. Единият от полицаите се опитал да го спре. Тогава разяреният мъж го изритал, двамата започнали да се въртят в кръг и да се ритат. Другият полицай успял да хване буйстващия за ръката, но мъжът се отскубнал и хукнал към дома си. Пред входната врата паднал, като на земята продължил да рита, удря с ръце и викал за помощ дъщеря си. Полицаите решили да го оставят. Тогава Пашов влязъл в къщата и се заключил. Излязъл чак като пристигнали медии, които самият той извикал.

Спорът е за 28 кв. м земя, която се намира на метър от входа на къщата на Сирма Сиракова. Преди години майката и дъщерята построили дървена паянтова барака и започнали да гледат животни. Съседът им Емил Пашов, който работи като оперативен дежурен в Община Смолян, години наред се жалвал по институциите. През 2013 г. по искане на Община Смолян началникът на службата по геодезия, картография и кадастър е одобрил изменение на действащата кадастрална карта, с което са променени границите на три имота – собственост на Емил Пашов, Сирма Сиракова и Община Смолян. С този документ кметът узаконил като публична общинска собственост имот от 1 536 кв. м с начин на ползване за второстепенна улица, в който влизат и 28-те кв. м, където е направена дървената постройка. На 28 май 2013 г. е издадена първата кметска заповед, с която е наредено изземването от Сирма Сиракова. Последва обжалване и заповедта падна в съда, но през 2015-та година е била издадена нова заповед, която през юли бе потвърдена от съда.

Решението на Окръжния съд, с което се потвърждава присъдата на Пашов, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама