Условна присъда за 25-годишен, прегазил съселянин и избягал

2124
Снимката е илюстративна

Условна присъда от три години получи 25-годишният Стефан Каров, обвинен в причиняване на смърт на пътя и бягство от местопрестъплението. Смолянският окръжен съд призна младия мъж за виновен и отложи изтърпяване на наказанието за срок от пет години. За същото време Стефан е лишен от право да управлява МПС. Подсъдимият жител на чепеларското село Богутево ще трябва да плати 11 000 лв. за адвокатско възнаграждение на близките на загиналия и за назначените по делото експертизи.

Трагедията, при която загина 41-годишният Калин Капчиков, стана на 22 декември 2016 г. В 19.30 часа пътуващи по главния път за Пловдив забелязвали тяло на мъж. Трупът бил по очи на асфалта, още топъл, но без никакви признаци на живот. Тялото се намирало на около 40 метра от разклона за село Богутево. Още при първоначалния оглед криминалистите установяват, че починалият Калин Капчиков е убит от кола. По тялото имало множество следи, а покрай него били разхвърлени пластмасови части от автомобил. Започва се с разпит на свидетели и издирване на извършителя. Следите довеждат униформените до дома на местен бизнесмен. Там, пред къщата, била паркирана колата на сина му Стефан – „Фиат Браво”, със счупена броня в предната лява част. От материалите по досъдебното производство става ясно, че първоначално момчето, разпитано в качеството му на свидетел, признава, че е ударил своя съселянин, влачил го е метър и половина и тръгнал да се прибира в къщи, където празнували рождения ден на баща му. В последствие обаче той отказал да дава обяснения.

Същата вечер Капчиков бил солидно пийнал. Към 18,20 часа пътуващи в автобуса за селата Лилеково, Острица и Богутево, го забелязали да седи на банкета и да пуши. На връщане той пак бил там.

По време на разследването е установено, че липсва спирачен път от колата на Стефан. Предполага се, че най-вероятно пияният мъж е полегнал на пътя и заспал. Младият шофьор обаче не реагирал по никакъв начин, дори не спрял да види какво е станало. Калин е починал на място. Пет минути след това е спряла колата с хората, които го открили.

Втората съдебно-техническа експертиза установява, че скоростта, с която се е движел Стефан е била 42 км/час. Шофьорът изобщо не е реагирал и не е спрял.

Подсъдимият Стефан Каров заявява в последната си дума, че действително бил там и видял, че на пътя има човек. Той обаче заобиколил тялото и се прибрал.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Коментари

коментара

Реклама