Управляващите се уплашиха от местните коалиции, ЦИК ги поряза

3904
Съветниците Анастас Караджов и Кирил Хаджихристев на пресконференция на КРОС

Общинската избирателна комисия в Смолян поиска от КРОС да си смени името четири дни дни след като ги регистрира

Местната коалиция КРОС, която първа внесе документи в ОИК – Смолян, все още не е получила удостоверение за регистрация за участие в местните избори на 27 октомври. На 6 септември в 9.30 часа представителят на коалицията Анастас Караджов внесе три заявления за регистрация – за кмет на община, за общински съветници и кметове на кметства. „Днес, 6 септември, регистрирахме местната коалиция КРОС в Общинската избирателна комисия за участие в изборите на 27 октомври за кмет на община Смолян, общински съветници и кметове на кметства. Избрахме този празничен ден на българското Съединение, защото вярваме, че само обединени и с гражданската енергия на всички можем да наредим Смолян отново сред проспериращите български общини. Честит празник на Съединението на България!“ – написаха от КРОС в страницата си във Фейсбук.

В понеделник (9 септември) Общинската избирателна комисия с решение № 6-2131МИ регистрира коалицията КРОС, създадена от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и Движение 21. На следващия ден обаче Централната избирателна комисия възрази срещу името на вече регистрираната коалиция. В писмо до всички общински избирателни комисии от ЦИК дадоха указания, че имената на местните коалиции трябва да съдържат само името или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии и коалиции, а в скоби могат да се посочват имената на участващите в коалицията партии.

„Наименованията на местни коалиции: „Бъдеще за община Х“, „Алтернатива за община Х“ (ПП „ГЕРБ“, ПП „СДС“, ПП „НФСБ“), „Патриоти за Дряново“ (ВМРО – БНД и други партии), „Разлог – събуди се“, „КРОС“ и други подобни не отговарят на изискванията за наименования или абревиатура на местна коалиция съгласно изискванията на Изборния кодекс и Решение № 936-МИ от 2 септември 2019 г. на ЦИК.“ – пише в писмото.

Как ще бъде изписано името на КРОС на бюлетината за изборите на 27 октомври засега остава неясно. Противоречив и неясен е и текстът на чл. 128 от Изборния кодекс след поправка, гласувана от управляващите през 2016 г. В страната се надига недоволство срещу тълкувателното решение на ЦИК, което ограничава правата на местните коалиции.

КРОС свика извънредна пресконференция днес от 16.00 часа, която ще предадем на живо в страницата на „Отзвук“ във Фейсбук.

 

Коментари

коментара

Реклама