Управляващите са безсилни пред бедствието с родопската гора

3764
Залата се оказа тясна за представителите на държавните институции за набелязване на поредните мерки срещу корояда и съхненето на родопската гора.

Държавата трябва да се пребори със себе си преди да започне борбата с корояда

Органите на държавната власт показват пълно безсилие пред бедственото положение и погиването на горите в Средните Родопи. Това заключение може да се направи след вчерашното заседание при областния управител Недялко Славов във връзка със съхненето на горите. В него са участвали г-дата Желев и Райчев от Изпълнителна агенция по горите, старши комисар Красимир Шотаров – от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, представители от Лесозащитна станция – Пловдив. В прессъобщение до медиите от областната администрация снощи съобщиха, че „целта на заседанието беше набелязването и предприемането на спешни мерки във връзка с разпространението в значителни размери на вредители (корояди) и болести по иглолистните насаждения на територията на област Смолян. (Виж цялото прессъобщение по-долу)

Залата се оказа тясна за представителите на държавните институции за набелязване на поредните мерки срещу корояда и съхненето на родопската гора.

Като основен проблем заседаващите отчели, че е недостатъчна както работната сила, така и техниката за осъществяване на санитарна сеч. Нещо повече, все още не са установени „действително засегнатите площи“, не е „инвентаризирана изцяло засегнатата дървесина“. На всичко това отгоре представителите на държавата са изтъкнали и „бюрократичните усложнения и тромавите процедури, свързани с издаване на разрешителни за осъществяване на санитарна сеч“.

В края на заседанието областният управител Недялко Славов предложил спешни мерки, сред които:

  • Опростяване и съкращаване на сроковете за административни процедури за санитарна сеч;
  • Бърза инвентаризация на засегнатите площи чрез заснемане от въздуха;
  • Създаване на механизми за улеснен добив на дървесина за огрев от страна на населението;
  • Ускоряване на процедурата по съгласуване на изграждането на пътища за недостъпните повредени площи;
  • Обявяване на „Каламитет” (напаст, бедствие – б. а.) за нападение от върхов и шестозъб корояди по белия и черния бор за област Смолян;
  • Създаване на механизми за привличане на работна ръка и техника от други райони към стопанствата с повредена дървесина с цел по-бързото й усвояване;

С други думи държавата трябва да се справи със себе си и собствените си процедури, за да започне борбата с корояда. А докато управляващите се наумуват, мерките може да станат напълно излишни.

Зарко Маринов

пресс_гори

 

Коментари

коментара