Улиците в Смолян – осеяни с дупки

866
На лунен пейзаж прилича улицата към Станевска махала

Дупки са осеяли почти всички улици в Смолян. Някои от ямите вече са заприличали на дълбоки кратери, и само заради вниманието на шофьорите не е станал по-сериозен пътен инцидент.

„Омръзна ни да трошим колите си. И това е от години в Смолян. Запълнят временно дупките и след месец-два те отново се отварят“, оплакват се жителите на областния град. Хората негодуват заради нехайното отношение на Общината към инфраструктурата. „Не може и не трябва това да продължава и ние да търпим. Плащаме данъците си, а караме по разбити пътища и трошим колите си“, ядосват се смолянчани.

Живеещите в Станевска махала настояват да се оправи пътя им

В рамките на месец две жалби са изпратени в Община Смолян – от живеещи в Станевска махала и от жилищен комплекс „Петровица“. Макар и отдалечени от централната част, там живеят стотици смолянчани, на които търпението вече е свършило.

„Не си вършат както трябва работата. Сигурно пак ще минат, ще запълнят по-дълбоките дупки и първият дъжд ще изнесе всичко, и те пак ще се отворят. От 30 години улицата в Станевска не е виждала цялостен асфалт. Само си пълнят гушите“, каза Иво Овчаров. Хората събрали подписка и внесли жалба до кмета Николай Мелемов. „Когато вали, от шахтите извират обратни води. Всичко е запушено. Наскоро се беше запушила една шахта, по-нагоре. Пет пъти се обаждах в общината. Обещаваха да дойдат утре, други ден, но така и не дойдоха.

Градът ни е ужас“, допълни мъжът. Над 60 човека са се подписали с искане да се оправи улицата им.
Улицата в Станевска е дълга 1,7 км., измерена от предприятието „Карлък“ до чешмата с прочутата Станевска вода. „За мен реално погледнато трябва да се асфалтира целият път и десет години нищо да не се прави. А те всяка година дават пари за нещо, което не е трайно. Само и само да се крадат пари“, вмъква друг смолянчанин. Според хората се правят некачествени ремонти и в повечето пъти преди да завали, за да може по-бързо да се изрони асфалта.

Местните си спомнят как улицата им била цялостно асфалтирана преди корпуса по времето на Тодор Живков. За един месец цялото трасе било покрито с асфалт.

Огромна яма от месеци наред затруднява движението след моста в посока ж.к. „Петровица“

В окаяно състояние от години е и ул. „Братан Шукеров“ – от кръстовището при ул. „Хаджи Христо Попгеоргиев“ до жилищните блокове „Петровица“. Пътното платно е компрометирано, с множество дупки, които създават предпоставка за катастрофи, казват живеещите там. Движението, както на леките коли, така и на автобусите от градския транспорт е затруднено. Хората се молят пътят им да бъде оправен. Към жалбата си до кмета Мелемов, от жилищния комплекс прилагат и богат снимков материал.

Дупките по ул. „Братан Шукеров“ са навсякъде. От години хората трошат колите си ежедневно.

„От години е така при нас. Наближат ли избори и започват да идват и обещават, но след това отново сме забравени. Когато завали дъжд, обратните води като фонтан се изливат на пътя“, сподели млада жена. Живеещите в комплекса се надяват, че някой ден пътят им ще бъде оправен. Подписката е внесена в общината, но реакция до сега няма.

Майките се надяват улицата им да бъде по-скоро оправена, за да могат спокойно да се придвижват.

Повече от 30-години улицата не е преасфалтирана, правени са само кърпежи и то некачествени.

Кратер зее на ул. „Родопи“ в района на Бралото.

Дупки зеят и по ул. „Наталия“. Те са се скрили след завоя около „Бралото“ и единствено ако ги знаеш, можеш да не се натресеш в кратерите. Същото е положението и на ул. „Родопи“, „Бузлуджа“ и др. „Трошим колите си, нямаме каско, за да ни платят ремонтите и тогава на кой да се оплачем, сменяме си сами шарнирите, накрайниците, каретата“, негодуват шофьори. Зейнали ями се виждат навсякъде в Смолян. Заедно с тях пропадналите или издути шахти правят шофирането опасно.

Осеяна с дупки е и главната улица в Смолян – бул. „България“

„До всяка дупка – полицай“. Това поиска наскоро премиерът Бойко Борисов. Дежурства около дупките в Смолян няма, но от полицията съобщиха, че са обходили цялата пътна мрежа на територията на Смолянска област – републиканска и общинска.

“До стопаните на пътя са изпратени и в момента се изпращат сигнални писма с описание на всички нередности, както за дупките, така и за сигнализация, маркировка и пр. Следващата проверка ще бъде през юли-август. Така е, има дупки в Смолян, но на фона на това, което е в страната, сме в пъти по-добре“, коментира шефът на полицията ст. комисар Николай Димов.

Проблемът е ясен, вижда се от всеки. За смолянчани остава търпението и майсторско шофиране около ямите.
Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама