Учители от Смолян на конференция по Православие

449

Учители по православие от Смолян се включиха н VІ-та конференция по Православие в Пловдивската епархия. Групата от Родопите бе придружавана от Мая Стоилкова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия в Регионалното управление по образованието.

В конференцията, проведена в манастира „Св. св. Кирик и Юлита“ над Асеновград, се включиха 62-ма преподаватели. Изнесоха се три лекции от епископ и свещеник. Бяха дадени напътствия от двама старши областни експерти за изпълнение на програмата  на МОН за обучение по предмета „Религия-Православие“.

Учителите споделиха опит помежду си. Те изгледаха четири филма за чудотворни икони на Света Богородица. За тях останаха спомените и от три срещи с митрополит Николай – на Вечернята,  на божествената св. „Полезно, силно, благодатно, духовно преживяване, свързано със знания и нов ентусиазъм  за работа“ – така определиха обучението преподавателите.

Свещеник Петър Хубенов от храм „Св.св. Константин и Елена“ в Пловдив  умело и достъпно  представи седемте тайнства, в които чрез видими знаци се дава невидимата благодат Божия – Свето Кръщение, Миропомазване, Евхаристия  (Причастие), Покаяние, Свещенство, Брак и Елеосвещание. Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивски митрополит Николай, говори за възникването и същността на монашеството.

От години наред Пловдивска света митрополия има специално отношение към  преподавателите  на  над 4 хиляди деца, изучаващи Православие  в клас и в неделните училища в епархията. Негово Високопреосвещенство митрополит Николай отново ги нарече предани сеячи на Божието слово. И в трите му  проповеди  към тях имаше силен заряд за вдъхновение  и за работа.

Организацията и провеждането на Шестата по ред конференция бе дело на Културно-просветния отдел на Пловдивска света митрополия със завеждащ Недка Чолакова. От името на всички тя благодари на митрополит Николай за големите грижи. Благодари и на учителите за активното им участие. За добра работа  митрополията  награждава учителите с 4-дневно поклонническо пътуване до Гърция в края на октомври. А през ноември с благословението на митрополит Николай ще се проведе Шестият конкурс за стихотворение, есе и рисунка за деца и ученици до 12 клас на тема „Въведение Богородично (21 ноември) – Ден на християнското семейство и православната християнска младеж“.

Росица Примовска

 

Коментари

коментара

Реклама