Трупове на кучета се разлагат в квартал „Невястата“ на 200 метра от жилищни блокове, Община Смолян нехае

1149
Всички кучета са умрели в адски мъки. Едно от тях - до изоставена барака. Миризмата от разлагащия се труп е нетърпима, увери се и репортерът на "Отзвук"

Шест дни няма кой да прибере труповете на отровени кучета в квартал „Невястата“. Умрелите животни са до бараки – бивш свинарник, под блокове 12 и 13 и вече са в процес на разложение. Община Смолян е уведомена, но въпреки това, никой служител не е предприел действия да прибере кучетата, от които може да пламне зараза.
Умрелите животни са открити от Вихър Соколов на 26 април на ул. „Евридика“ № 8, съобщиха в понеделник от пресцентъра на полицията. Към 15,30 часа 73-годишният мъж, който има овчарник наблизо, подал сигнал в Районното управление на полицията в Смолян. Мъжът се натъкнал на пет умрели бездомни кучета и една лисица, най-вероятно отровени от някой. Криминалисти от дежурната оперативна група при Областната дирекция на МВР са извършили оглед. Образувано е досъдебно производство.

„На място е извършен оглед от колегите, присъствал е ветеринарен лекар, който е взел проби. Още тогава Община Смолян е уведомена да прибере умрелите животни“, каза шефът на полицията ст. комисар Николай Димов.

„Не сме уведомени за умрелите кучета. Общината отговоря за телата на животните. Ние само може да им съдействаме и да се обадим за екарисажна кола, но прибирането на труповете на кучетата е задължение на Общината“, посочи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните Сава Бозуков.

Едно от кучетата е умряло насред ливадата

Във вторник до блок 12 в кв. Невястата е починало и шесто бездомно куче. Живеещите в района отново подали сигнал до полицията и е извършен оглед. „Кучето дълго агонизира. Пяна излизаше от устата му, скимтеше. Накрая падна и умря“, разказа жена. Няколко часа трупът му стоял до входа на жилищния блок. Обяснението било, че се чака човек от Мугла, който се занимавал с бездомните кучета. Явно мъжът прибрал тялото на последното умряло животно, но оставил другите да се разлагат под блока.

Смолянчанката има домашен любимец и е много притеснена да не се случи същото и с нейното куче.

„Преди около две седмици едва не загубих кучето си. Сигурно и то беше близнало от незнайната отрова, докато съм го разхождала. Вечерта се вдърви, започна да излиза пяна от устата му. Потърсихме ветеринарен лекар и го спасихме. Вече не пускаме кучето да тича, водим го само на каишка“, обясни жената.

Близо до мястото, където са открити умрелите кучета, е овчарникът на Вихър Соколов, който е подал и сигнала за масовия мор. През март глутница безстопанствени кучета убиха шест от овцете му.

„След станалото всяка вечер заграждам овцете. Не знам дали същите кучета убиха моите животни. Някои от тях може да са умрели, други още да скитат, в квартала са десетки безстопанствените кучета. Можеш ли да разбереш кое къде е. Просто вкарвам вътре животните, което не е добре за овцете, но няма как. През деня аз съм с тях и няма проблеми“, каза Вихър Соколов.

Живеещите в района на механа „Мечо ухо“ са притеснени от наличието на толкова много разлагащи се трупове до жилищните блокове. Явно Община Смолян не може да се справи нито с живите безстопанствени кучета, нито с умрелите.

Елена Павлова

Коментари

коментара