Трима осъдени за смъртта на скиор на пистата „Мечи чал“

3247
Нелепо загиналият млад мъж ударил главата си в стърчащия ръб на шахтата за изкуствен сняг.

Изпълнителен директор, прокурист и служител – с присъди за престъпно бездействие

Три осъдителни присъди постанови снощи Смолянския окръжен съд за смъртта на Данаил Кънчев на писта „Мечи чал“. Две години след внасяне на обвинителния акт изпълнителният директор на „Чепеларе спорт“ Васил Попов, прокуристът Станимир Мутафчийски и служителят Кирил Янков, бяха признати за виновни. Попов и Мутафчийски получиха условни присъди от по три години с петгодишен изпитателен срок, а Янков, който е работил като „Оператор на система за производство на сняг“ – една година с тригодишен изпитателен срок. Обвиненията срещу тримата са, че с бездействието си са причинили по непредпазливост смъртта на 28-годишния скиор.

Васил Попов и Станимир Мутафчийски са подсъдими за това, че не са разпоредили обезопасяване на шахтата и пистата, на мястото на инцидента са липсвали предпазна мрежа и дюшеци, а съоръжението за изкуствен сняг е било изградено без нужните строителни книжа. Кирил Янков, в качеството си на оператор, не е изпълнил възложените му функции да следи за безопасността на пистата, да поставя информационни табели, знаци, обезорпасителни мрежи и дюшеци, където е необходимо и не е извършил обезопасяване на мястото на инцидента и на шахтата.

В последната си дума пред Окръжния съд Васил Попов и Станимир Мутафчиев поискаха да бъдат оправдани, а Кирил Янков – справедливост. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана в 30-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

След инцидента с Данаил шахтата бе затрупана в сняг.

Младият скиор загина на 14 февруари 2015 година. Данаил бил на почивка в Чепеларе по случай Деня на влюбените със своята приятелка. На Червената писта Данаил пада по заледеното трасе в участък на около 300 метра от долната лифтова станция. Смъртоносният удар е върху бетонната основа на шахта от съоръженията за изкуствен сняг. Свидетел на фаталното падане станала приятелката на Данаил. Той отскочил в бабуна, превъртял се, при което излиза извън пистата и на около 2 метра от нея се блъска в ръба на оголената шахта. Съдебният лекар, извършил аутопсията на тялото, е категоричен, че смъртта е настъпила от удар на главата в ръба на необезопасеното съоръжение.

Дни след трагедията от дружеството, отговарящо за пистите, тръгват да прикриват следите си. Шахтата вече е обезопасена, а острите краища са покрити със сняг. Бетонният фундамент е с ширина и дължина от около 70 см и с височина около 25 см. Покрит е с ламарина и метални шестоъгълни болтове. От дружеството тогава излязоха със становище, че шахтата е извън пистата и не стърчи. Около нея няма дървета, противонаклон е и няма реална опасност, за да се сложи там обезопасителна мрежа. От „Чепеларе спорт” уточняват още, че наблизо има табела, че се сливат две писти и скоростта трябва да се намали. Според близките на загиналия става въпрос за престъпна небрежност.

Веселина Кънчева (на преден план) и баща й протестираха след трагедията, сполетяла семейството.

Случаят с Данаил може би щеше да потъне в забвение, ако не беше сестра му Веселина – адвокат в София. Младата жена не прие, че става въпрос за нещастен случай и започна свое собствено разследване. Два месеца след трагедията с брат й от ДНСК обявиха, че съоръжението за изкуствен сняг на Мечи чал е незаконно. Министърът на туризма поиска ограничаване на достъпа до червената писта на „Мечи чал“. Разпореждането е отправено до тогавашния кмет на Чепеларе Тодор Бозуков. Освен това министър Ангелкова настоя да започне демонтиране на незаконните шахти, захранващи с вода системата за изкуствен сняг, за които има становище, че са изградени без нужните строителни книжа. В резултат на заповед на ДНСК бе премахнато цялото съоръжение.

По време на делото са назначени две тройни комплексни съдебни експертизи. Вещите лица са категорични, че пистата не е била обезопасена, а причина за смъртта е удар в шахтата.

Трагедията с Данаил Кънчев не е единствената, почернила пистите на Мечи чал. Въпреки черната статистика, години наред никой не предприемаше мерки за обезопасяване на трасетата.

„Пистата на смъртта“

Три смъртни случая, инцидент с 5-годишно дете и скиор, който остава инвалид. Още през март 2010 година на Мечи чал умира 40-годишният Борис Лисев от София. Същия месец пловдивчанин пада и си счупва три ребра, получава увреждания на гръбначния стълб и вследствие на инцидента остава инвалид за цял живот. 35-годишният Здравко Родозов завежда дело срещу „Чепеларе курорт“ и го печели. Той осъжда дружеството да плати 160 000 лева. А мотивите са, че пистата не е категоризирана. На следващата година при падане умира 36-годишният Ангел Гечев от Пловдив. Неговите родители водиха дълга борба срещу постановлението за прекратяване на разследването. Накрая прокурори и съдии излязоха със становище, че смъртта се дължи на нещастен случай. Експертите посочват, че няма видима причина, с която може да бъде обяснено отклоняването на мъжа от трасето, няма остри завои и неравности, а поставянето на обезопасителни мрежи не е наложително.

През 2014 година синът на 35-годишния софиянец Светломир Анев излиза неволно от пистата и пада в близката река, в непосредствена близост до бетонна тръба. Детето оцелява по чудо, извадено е мокро от водата, а бащата се заема да сезира отговорните институции за станалото.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама