Трима обвинени за смъртта на скиор на Мечи чал

1324

Трима мъже са обвинени за смъртта на Данаил Кънчев, загинал след удар в бетонна шахта на пистата Мечи чал, научи „Отзвук”. Окръжна прокуратура Смолян привлече миналата седмица като обвиняеми за причиняване на смърт поради професионална немърливост изпълнителния директор на „Чепеларе спорт” Васил Попов, прокуриста на дружеството Станимир Мутафчийски и служител във фирмата, извършвал дейностите по обезопасяване на пистата. От държавното обвинение потвърдиха за обвиненията, но отказаха да посочат имена и да дадат повече информация на този етап. Очаква се до месец-два досъдебното производство да приключи.

Трагедията на Мечи чал стана на 14 февруари 2015 г. Същия ден 28-годишният Данаил Кънчев от Шумен бил с приятелката си на почивка в Чепеларе. 28-годишният мъж пада в участък на около 300 метра от долната лифтова станция. Смъртоносният удар е върху бетонната основа на шахта от съоръженията за изкуствен сняг. Свидетел на фаталното падане станала приятелката на Данаил. Той отскочил в бабуна, превъртял се, при което излиза извън пистата и на около 2 метра от нея се блъска в ръба на оголената шахта за изкуствен сняг. Съдебният лекар, извършил аутопсията на тялото, е категоричен, че смъртта е настъпила от удар на главата в ръба на шахтата.

Дни след трагедията шахтата вече е обезопасена, като някой е покрил острите краища със сняг. По-късно от ДНСК обявиха, че съоръженията за изкуствен сняг са незаконни и те бяха премахнати.

След нещастието с Данаил сестра му Веселина, която е адвокат, се заема да търси виновни за смъртта му. Тя успява да направи бързо разследване. Ски-пистата първоначално била  експлоатирана от  „Чепеларе курорт“ АД, в което участие има и община Чепеларе. По време на инцидента обаче концесионер ползвател е „Чепеларе спорт“, без обаче да има официална информация за наличието на концесия. Според Веселина основателно е съмнението за евентуално „размиване“ на отговорността между различни юридически лица и община Чепеларе, касаещи въпроса кой носи пряка и непосредствена отговорност за правилната експлоатация на пистата и евентуални вреди и щети, причинени в пряка и непосредствена връзка с ползване на съоръженията. Нейните усилия се увенчават с успех и сега досъдебното производство е на финалната права.

Случаят с Данаил Кънчев е третият трагичен инцидент на пистата. През 2010 година 40-годишният софиянец Борис Лисев излетя на десен завой и издъхна на място от получената тежка черепно-мозъчна травма. Година по-късно 36-годишният Ангел Гечев от Пловдив почина при падане. И по двата случая са били образувани досъдебни производства. Виновни обаче не са открити и разследванията са прекратени.

Коментари

коментара

Реклама