Три духовни маршрута опасват Левочево

843
Село Левочево

Три маршрута, свързани с християнската вяра и запазване на българщината, опасват смолянското село Левочево. Туристи от всички краища на България и чужбина проявяват интерес към духовните пътеки, водещи към 14 параклиса. Първите два маршрута – „Пътят на вярата“ и „Пътят на просвещението“, са реализирани, в процес е и третия – „Пътят на покаянието. Те са маркирани от планинаря Александър Караджов. Първият минава покрай параклисите на селото, а вторият тръгва от къщата, в която е живял Стефан Барбов – автор на монографията за Левочево, следва параклисът, до който е обесен първият монах в Родопите по време на турското робство, минава през храм „Св. св. Кирил и Методий” и се включва по „Пътя на Вярата”, като стига до къщата на Надежда Хвойнева и завършва в центъра на селото.

Планирано е „Пътят на покаянието“ да стига до най-отдалечения от селото параклис „Свети Спас“. Той е в посока Левочево – Проглед и е на пет километра отстояние. „Предстои да бъде маркиран и отразен в интернет. Удивен съм колко много хора са научили за тези маршрути. Дори са вкарани в международния туристически обмен“, каза общественикът Анастас Барбов, който е инициатор на туристическите маршрути. Получена е подкрепа от председателя на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), от акад. Петър Иванов – известен изследовател на демографската катастрофа в страната, от журналисти, от съселяни, които са напуснали населеното място и живеят в големите градове.

„Изключително съм признателен на Александър Караджов за техническата реализация и отразяването на маршрутите в глобалната мрежа. Всеки млад човек, който разполага с модерен телефон може да се включи от различни места по тези трасета, при активация на GPS-а на апарата, и може да го следва безпогрешно“, добави Барбов. Младият природоизследовател е изработил и огромно пано, което е закачено на стената на училището. На него са отразени маршрутите със снимков материал, времетраенето на преходите и разстоянието между отделните точки.

„Покрай ангажимента ми с построяването на параклиса „Св. св. Кирил и Методий“, открих невероятни качества у мои съселяни, като всеотдайност и отдаденост“, посочи още Анастас Барбов. Духовният храм е построен през 19 век. Разрушен е до основи през 1890 г. след посещението на капитан Петко войвода. Той се е укривал в пещера близо до параклиса. Местен жител решил да го предаде и заптиетата тръгват да го арестуват. Воеводата обаче е предупреден и успява да се измъкне. Турците, подразнени от бягството на капитан Петко войвода, разрушават параклиса.

Коментари

коментара

Реклама