Тръгва дело за изборите в Смолян

5286
Адриан Петров

Дело за изборите в Смолян е образувано в Административния съд. Съдебният процес тръгва по жалба на зам.-областния управител и кандидат за общински съветник Адриан Петров (ГЕРБ) за неотразени преференции в една от секциите на територията на града.

Административното дело 448/2019 е по чл. 459 и сл. от Изборния кодекс.

В жалбата си Петров посочва, че той и семейството му са гласували в избирателна секция № 213100011 – в Спортната зала. Семейството му се състои от пет члена, но в протокола срещу неговото име не е отразен нито един преференциален глас, като счита, че това не отговаря на действителността.

Делото вече е разпределено на съдия-докладчик и предстои да бъде насрочено.

Адриан Петров бе 17-ти в листата за общински съветници на ГЕРБ. Според протокола на Общинската избирателна комисия (ОИК) са му признати 179 преференции, които се оказаха недостатъчни той да получи мандат за съветник.

Първоначално жалбата му е до ОИК, но от комисията е препратена в съда по компетентност. Предстои съдебният състав да извърши проверка във всички протоколи на секционните комисия и да установи дали са коректно отразени преференциите за Петров. Няма да се отварят чували с бюлетини, посочиха от Административния съд.

Съгласно нормата на чл. 459, ал. 5 от Избирателния кодекс, съдът насрочва делото в 7-дневен срок от получаване на жалбата, като разглеждането й не спира изпълнението на решението, освен ако не постанови друго.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама