Топ ски инструктори обучават 136 деца от Смолян, Чепеларе и Павелско

104

136 деца от Смолян, Чепеларе и село Павелско направиха първи стъпки в ските и сноуборда с помощта на най-добрите инструктори от Интерски конгрес 2019. Инициативата е на Интерски ски училище и обхваща момичета и момчета от социално слаби семейства от региона. Тя ще продължи през следващите пет години, а до 23 март, когато свършва Интерски конгрес 2019, учениците ще работят с топ инструкторите от 36-те държави, гостуващи в Пампорово. Децата са на възраст от 7 до 12 години. Заниманията са по два часа на ден, а преподавателите ще се сменят постоянно. След това учениците ще продължат да карат ски благодарение на акцията за набиране на средства в тяхна полза.

В понеделник деца от 1 до 6 клас сложиха за пръв път чисто новата екипировка, осигурена от фирма „Атомик“. Оборудването ще остане в ски училище „Пампорово“ и ще се използва за заниманията им до 2023 година. След като обуха ските и сноубордовете, момчетата и момичетата бяха разпределени в групи в зависимост от уменията си и започнаха с уроците.

Обучението на деца от страната-домакин на конгресите на Интерски вече е традиция и е своеобразна отплата за шанса да се съберем на ново място – каза Том Даниелсън от Швеция, който е един от координаторите на проекта на Интерски ски училище. „Целта е децата да се научат да карат и да се наслаждават на снежните спортове. Някои от тях вече имат опит, други взимат първи уроци, но всички напредват бързо. Повечето от тях не могат да си позволят да плащат за това. Затова работата ни е толкова важна. Радваме се, че можем да им помогнем да се включат в нещо, което иначе няма да имат възможност да преживеят“, каза още той.

 

Коментари

коментара