ТОЛ-полицаи написаха акт на шофьор с валидна хартиена винетка

4532
Фидан Павлов

Наказателният отряд на новосформираната тол-полиция в Смолян състави акт на шофьор с валидна хартиена винетка. Срамната акция срещу Фидан Павлов, който е водач на автомобил, превозващ пациенти на хемодиализа до болницата в областния град, е проведена на 6 април в събота. Мъжът – служител на фирма „Транспомед“, бил спрян от трима инспектори.

„Пътувах за село Върбина, от където трябваше да взема една жена с придружител за хемодиализа. Спряха ме в района на село Търън. Казаха ми, че само ще проверят в системата. Помолих ги да е по-бързо, защото гоня график. Бяха трима мъже. Когато не откриха номера в системата, само чух да казват: „Оп, оп, оп. Изгаси колата и си дай документите!“, разказа Фидан Павлов. Мъжът представил на проверяващите касовата бележка на винетката, която е от 29 май 2018 г. и по закон е валидна до 29 май 2019 г. Показал и отрязъка на документа. Това обаче не било достатъчно за служителите на БГ ТОЛ. Инспектор Георги Георгиев му съставил акт за извършено административно нарушение, в който написал: „… не е заплатил винетна такса за РП (републиканска пътна – б.а.). Фидан написал възражение, в което отбелязал, че има „залепен винетен стикер до 29.05.2019, удостоверен с касов бон“ и чак след около 40 минути бил освободен да вземе болната жена от Върбина.

„Предложиха ми да заплатя компесаторната такса, за да не съставят акт. Обадих се на началника и той ми каза да не плащам нищо, защото винетката ми е валидна и законна“, добави още Павлов.

Актът, съставен на Фидан Павлов. В червено е отбелязан текстът на тол-инпекторите, че автомобилът няма закупена винетка и възражението на шофьора, че има такава.

Днес (10 април -б.а.) от Националното тол управление се опитаха да замажат гафа на своите инспектори.  В съобщение до медиите те написаха, че актът е съставен, защото винетката не била перфорирана и се считала за невалидна.

Пред медиите от АПИ и националното тол-управление пуснаха фалшивата новина, че актът е заради неперфорирана винетка.

В акта обаче такъв текст няма. „Как да не е перфорирана. Те не виждат ли дупките на стикера?!“, възмути се Павлов. Винетният стикер е залепен правилно на служебния автомобил и ясно се виждат дупките на съответните места, установи и „Отзвук“.

Ясно се вижда, че винетката е перфорирана и е валидна до 29 май.

 

Касовата бележка, която доказва валидността на стикера

Случаят с Фидан Павлов показа некомпетентността на новосформираното държавно звено, чиято единствена задача е за проверка на винетки.  Разследване на „Отзвук“ показа, че групата на Националното Тол управление в Смолян, което от средата на февруари лови шофьори без винетки в региона, е сформирана с роднински назначения. Сред инспекторите в обявения експресно (само за 10 дни – б.а.), миналата есен конкурс от Агенция „Пътна инфраструктура“, са роднини на областни шефове на държавни служби. Такива са и двамата от проверяващите, написали акт на шофьора. Актосъставителят Георги Георгиев е пенсиониран полицай, съпруг на шефката на Областна дирекция „Земеделие“ и до скоро работеше в Областната администрация на длъжността главен експерт „Сигурност на информацията“. Колегата му – подписал се като свидетел на акта, е Ангел Марковски – брат на главния инспектор в ДАИ Никола Марковски.

Още по темата и за това кой и как стана тол-инспектор в Смолян – в печатното издание на „Отзвук“.

Елена Павлова

Коментари

коментара