Телефонни измамници подлудиха смолянчани, продължават с атаките си за набелязване на жертви

12

Продължават набезите по телефона на измамници в областния град, алармираха от Областната дирекция на МВР. От полицията призовават жителите на Смолян да не се подават на измамниците и по никакъв начин да не дават пари и вещи на непознати.

От понеделник до днес десетки сигнали са подадени в полицията от смолянчани, получили обаждания и заплахи по телефона. Преди дни и жителите на Златоград бяха подложени на атаки.

Различни лица са прозвънявали на домашните телефони на десетки жители на областта, твърдейки че се обажда „разследващ полицай Христов“  или „разследващ полицай Георгиев“. Искали пари с обяснението, че трябва да им се съдейства за разкриване на престъпление. От полицията предполагат, че вероятно става дума за проучване на района и набелязване на жертви, които да предадат пари на измамниците. Гражданите споделят, че в началото разговорите се провеждат със спокоен тон, но в последствие измамниците започват да заплашват, което се превръща в тормоз. Към настоящия момент няма постъпили сигнали за пострадали от измами, но органите на реда очакват обажданията да продължат и следващите дни.

От Областната дирекция на МВР напомнят, че няма процедура, по която полицейски служители да събират парични суми от гражданите за разкриване на престъпления. Единственият начин, по който някой може да помогне в разкриване на престъпление е даване на свидетелски показания, ако е станал свидетел на престъпление. При разговорите с непознати по телефона се препоръчва хората да задават повече въпроси, от колкото да отговарят на такива. Незабавно след получаване на обаждане да сигнализират на тел.112.

Коментари

коментара