Световна шампионка по радиоориентиране стана спортист на годината на община Смолян

215

Андрея Дяксова е спортист на 2018 г. на община Смолян. Спортист на гражданите е 9-годишният Емил Бимбашиев. Треньори на годината са сенсей Здравко Младенов (за втора поредна година) – треньор в Спортен клуб „Шинкиокушин и Атанас Жисов – треньор в Ски клуб „Пампорово“. Официалната церемония по награждаването се състоя в понеделник в сградата на общинската администрация.

Номинирани за „Спортист и треньор на 2018” бяха 17 състезатели от 7 спортни клуба и 4-ма треньори, след попълнени анкетни карти. За втора поредна година община Смолян, предостави възможност на гражданите да гласуват и излъчат – „Спортист на гражданите на Община Смолян“ за 2018 г., чрез публикувана анкета.

Гласувалите граждани са 3556 и наградата „Спортист на гражданите“ за 2018 година получи Емил Бимбашиев от Теннис клуб „Смолян 2013» с 1201 гласа. Той е спечелил трето място в крайната ранглиста от Турнира по теннис Киндер+спорт момчета и момичета-9 г., в който са участвали над 60 деца от цяла Българи

Спортистът на годината, Андрея Дяксова е състезателка на ТД „Карлък“ по ориентиране. Тя е световен шампион по радиоориентиране за девойки до 19 г. в Южна Корея; 4-кратен шампион на Югоизточна Европа по лятно ориентиране в Словения; 4 златни медала от Държавно първенство по ски-ориентиране; 3 златни медала от Държавно първенство по лятно ориентиране; 4-то място от Световно първенство по ски-ориентиране за младежи /щафета/, както и 5-то място в дисциплина „спринт“; 5-то място на Европейско първенство по лятно ориентиране за юноши и девойки /щафета/; Носител на Купа България за 2018 година.

Спортните клубове определиха второто място за Таня Щерева от СК «Шинкиокушин»-Смолян – карате. Тя е състезателка от Националния отбор на република България. Красирала се е на Европейско първенство при кадети до 60 кг., проведено в Полша на 5-то място; Национално първенство за кадети и кадетки дисциплина „кумите“ до 60 кг. в Пазарджик – 2-ро място; Национално първенство за кадети и кадетки дисциплина „ката“ до 60 кг. проведено в Пазарджик – 3-ро място; Национално първенство за юноши и девойки дисциплина „кумите“ до 65 кг. проведено в София – 3-ро място; Участие на Европейско първенство U16-U22 провело се в Полша; Международен турнир „Купа Черно море“ провел се в Бургас –2-ро място в дисциплина „кумите“ до 60 кг.

Трето място заема Евангелина Дяксова – ТД «Карлък»- ориентиране и сестра на Андрея.
Наградите връчи кметът Николай Мелемов . Церемонията започна с изпълнение на солисти от ФА „Родопа» Коледари от ЕГ «Иван Вазов» наричаха пожелания за здраве и успешна Нова година. Водеща на церемония бе Веска Бабаджанкова.

„Гордеем се със спортистите на Смолян и правим всичко, за да тренират в добра среда, защото сме убедени в техните успехи и бъдещето, които е пред тях. Догодина ще имаме още една Спортна зала. Надявам се, че всички усещате подкрепата на общината и това ще продължи и занапред, защото основната ни задача са младите хора, децата и тяхното здраве“, посочи на церемонията кметът Мелемов. Градоначалникът изрази и благодарност към треньорите, защото в тази професия без душа и сърце няма как да стане. Той поздрави всички участници в церемонията и всички, които спортуват.
Община Смолян връчи и парични награди за 1,2 и 3 място на спортистите и треньорите и на състезателя на гражданите .

На церемонията присъстваха зам.-кметовете Марин Захариев, Венера Аръчкова, инж.Мариана Цекова, секретарят на общината Момчил Николов, общински съветници, представители на спортните клубове в община Смолян и много граждани.
В топ 10 на най-добрите спортисти на община Смолян за 2018 г.влизат: Андрея Дяксова – ТД „Карлък”; Таня Щерева СК „Шинкиокушин“ – карате; Евангелина Дяксова ТД „Карлък“ – ориентиране; Алекс Ушев СКВ „Родопа Смолян“ – волейбол; Славена Медова СК „Шинкиокушин“- карате; Стоян Лазаров СК „Пампорово“ – ски; Викторио Хаджиев СКВ „Родопа Смолян“ – волейбол; Стоян Върбанов „Фри райдърс юнайтед“ – планинско колоездене; Антоанета Дяксова ТД „Карлък“ – ориентиране; Никола Семерджиев СК „Пампорово“ – ски.

Коментари

коментара