Странните преференции за Марин Захариев

1626
Марин Захариев гласува заедно с малкия си син

Или защо в община Борован (Врачанско) смолянският зам.-кмет получи в пъти повече гласове от Мария Габриел, Андрей Ковачев, Ева Майдел, Андрей Новаков, Емил Радев и Лиляна Павлова взети заедно?

Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, който бе 10-и в листата на ГЕРБ за евродепутати, е получил 304 преференции в община Борован, Врачанска област. Това сочат данните от Районната избирателна комисия в областния град от Северозападна България. Там Захариев е ударил в земята водача на листата Мария Габриел, която е кандидатът с най-много преференции в България – 82 536. Ударил е и евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Емил Радев, както и втората по преференции в листата на ГЕРБ Лиляна Павлова, събрала 27 313 гласа. Захариев, е задминал и местния кандидат в листата, поставен непосредствено след него на 11-о място, д-р Иво Ралчовски – един от най-известните очни лекари в Северозападна България. Ралчовски е сред създателите на ГЕРБ – Враца и председател на групата съветници в общинския съвет. По думите на Цветан Цветанов Ралчовски е изключително уважаван лекар, който е помагал на хиляди пациенти не само във Враца, но и в областите Видин и Монтана.

Въпреки това в първата секция в село Борован Марин Захариев има 29 преференции, а Ралчовски само 4, Мария Габриел – 2, Андрей Ковачев – 0, Андрей Новаков – 0, Ева Майдел – 0, а Лиляна Павлова – 1. Подобно е разпределението на преференциите и в другите секции на община Борован. Във втората секция в общинския център Захариев има 41 преференции, а Ралчовски – 5, а в третата смолянският зам.-кмет получава 64 срещу 19 за „прекрасния лекар“ по думите на Цветанов. В село Добролево Марин Захариев е бил предпочетен от 56 гласоподаватели на ГЕРБ, а Ралчовски – от 6. В село Малорад – нашият „специалист по европроектите“ има 76 преференции срещу 11 за Ралчовски, в село Сираково – 25, и то от общо 34 гласа за ГЕРБ.

Община Борован се управлява от ДПС, има значително ромско население. През април в селото с поредица мероприятия бе отбелязан Международния ден на ромите.

„По какъв начин жителите в селата са се мотивирали да гласуват за никога невиждани от тях и напълно непознати хора, е важен въпрос. Защото зад него се крие по-важният – има ли търговия с гласове. Всичко това се случва пред погледа на всички власти и на всички останали политически сили. Но няма реакция“, писа сайтът „Трансмедия“ по повод казуса преференции на Марин Захариев в община Борован. Захариев остава заместник-кмет на Смолян, въпреки Борованското желание да стане евродепутат, отбелязва и вестник „Марица“.

В страната Захариев е получил 5 909 преференции, от тях в Смолянска област са 2487.
Второто място, където Захариев е получил сериозна преференциална подкрепа, е Хасково, където местен лидер на ГЕРБ е Делян Добрев. Зам.-кметът на Смолян е получил в Хасковския избирателен район 1286 гласа, с 3 повече отколкото са гласовете му в Смолянска община – 1283. В град Смолян Захариев има 944 предпочитания, а в селата на общината 339. В 11 населени места няма нито една преференция за зам.-кмета – Бориково, Букаците, Горово, Кошница, Левочево, Лъка,  Ровино, Турян, Фатово, Чокманово, включително и родното място на кмета Николай Мелемов Полковник Серафимово.

Преференциите в Хасково предизвикат основателен въпрос: Дали имат връзка с договорите на фирмите „Клинър“ ООД, „Еко традекс груп“ АД, „Еко свят 2“ и „Еко Титан груп“ на тримата бизнесмени от Хасково – Величко Минев, Тенчо Лилянов и Даниел Гаргов, с които Община Смолян е сключила обществени поръчки за повече от 50 милиона лева? Или с поръчката за доставка на 700 тона пелети на Община Смолян от фирмата „Визьор“ООД – Хасково, собственост на родителите на Делян Добрев?

Резултатите от евроизборите в съседните на Смолян области също сочат, че гласовете за Марин Захариев в Хасково са изключение. В Кърджали зам.-кметът на Смолян има само 44 гласа, в Пазарджик – 51, в Пловдив област – 63. Две от тях са в родното село на майка му – Нареченски бани.

Зарко Маринов

Коментари

коментара