Стотици устовци протестираха срещу циганския терор

12116
Протестиращите срещу циганския терор в Устово

[sociallocker]Стотици жители на смолянския квартал Устово се присъединиха към инициативата на Сдружение „Родопски хайдути“ да излезнат на протестно бдение в подкрепа на зверски пребития от двама роми в четвъртък техен съгражданин Георги Кадиев. Протестът  започна в 18,30 часа пред Хаджичоневата къща, където е офисът на сдружението. На две лопати и гребло те бяха опънали трансперант с надпис: „Да спрем циганския терор!“. Членовете на сдружението бяха облечени в черни фланелки с логото на „Родопски хайдути“. Начело на шествието, което измина пътя от Хаджичоневата къща до кварталния площад, от едната страна застана братът на Георги Кадиев Филип. С възгласи: „Сърце! Душа! За България“ и под камбанния звън на църквата „Св. Никола“.

Хаджичоневата къща в Устово
Шествието
Протестиращи развяха българския трибагреник
Начело на шествието бе братът на пребития Георги Филип
На протестното бдение бе и майката на братята Маргини Соня
Братът на Георги Филип благодари за подкрепата

Филип благодари на съкварталците си за проявената съпричастност. „Моля се единствено брат ми да се оправи. След това ще търсим със законови средства справедливост“ – каза той, а множеството отвърна с бурни аплодисменти.

„Младите хора в Смолян не са нито лумпени, нито залитат в крайността на патриотизма – шовинизма. За което благодаря на младите момчета, които са тук. Ние винаги ще бъдем тук, когато има някакъв проблем, било то с протест, или под някаква друга форма, защото това е пътят на демокрацията“  – каза председателят на сдружението Манол Ружинов.

Пребитият с колове в четвъртък по обяд в смолянския квартал Устово от двама роми от Хасковско Георги Кадиев все още е с опасност за живота.Той е с черепна травма и лекарите в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив се борят за живота му. При спор за момиче Георги по прякор Гейзера напада с юмруци единия от двама младежи от ромски произход – Момчил и Събин, дошли на стаж във фирма „Ариете“ и настанени да живеят в Устово. Момчил и Събин побягнали, но след малко се върнали, въоръжени с колове, и го нападнали в гръб. След като повалили Гейзера на земята продължили да го налагат по главата.

Районната прокуратура в Смолян задържа нападателите за 72 часа и им повдигна обвинение в нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди с изключителна дързост. Днес Районният съд им наложи мярка постоянно задържане под стража.[/sociallocker]

Коментари

коментара

Реклама