Стотици смолянчани се вдигат на протест срещу Стратегията за детето

2057

Майки от Смолян организират протест срещу Национална стратегия за детето 2019-2030 г. – Всички права за всички деца“. Протестните действия ще започнат в събота от 17,30 часа пред сградата на Община Смолян. Те са част от обявения Национален протест, който ще започне в едно и също време в още десетки града.  В 18,00 часа ще тръгне шествие по бул. „България“ до Амфитеатъра на Стария център. Според организаторите се очаква в протеста да се включат над 300 човека от Смолян и региона.

Исканията на протестиращите са отмяна на стратегията, която не защитава, а нарушава правата на детето  и най-свещеното – семейството. Те настояват да получат обяснение от МОН за включване на спешен телефон 116 111 в учебните материали, както и да се разкрие дейността на Фондация „Анимус“ и къде е държавата в нейните дейности.

Протестиращите се опасяват, че новите правила, заложени в стратегията, могат да доведат до безразборно отнемане на деца от семействата им. В нея се въвеждат текстове, които предвиждат пълна забрана на телесното наказание.

 

Коментари

коментара