Стотици се събраха да отбележат 20-годишнината на църквата в Пампорово

467
Главния организатор за стоежа и за привличане на средства Тодор Атанасов – Ганди, получи ордена ордена „Св. апостол Ерм“

Стотици богомолци се събраха да отбележат 20-годишнината на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Пампорово. Празникът започна със света Литургия, отслужена от митрополит Николай. Владиката даде тон заедно да се изпълни „Символ верую“ и всички като един произнесоха заедно 12-члена на Никео-Цариградския символ на вярата. Напълно в хармония с мотото на Сдружение „Християни“, съградило църквата „Успение на Пресвета Богородица“, и в чест на годишнината от освещаването й я предало  на Пловдивската  епархия.

Стотици богомолци се събраха на празника

Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай  връчи за заслуги най-високото отличие на Пловдивската света митрополия  ордена „Св. апостол Ерм“ – първа степен, на главния организатор за стоежа  и за привличане на средства  Тодор Атанасов – Ганди, заедно с икона на Пресвета Богородица. Връчени бяха благодарствени грамоти на всички, допринесли храмът да е факт, заедно с икони на Пресвета Богородица. Отличените бяха развълнувани, а Ганди – просълзен.  Той благодари и отбеляза, че  орденът  е за всичките тези 7 хиляди имена на дарители, записани в книгата на църквата. Тяхна е заслугата, както и на държавата, да успеем да съградим този красив божи дом, както и на добрата журналистика, най-вече на предаването „Панорама“ на БНТ, каза  той.  Допълни, че по онова време на прехода у нас  църквата  видимо повдигнала  и укрепила българския дух, вдъхнала на хората надежда. Хиляди българи и чужденци са идвали и идват в храма, за да се помолят и да благодарят.

Митрополит Николай свърза смисъла на празничния ден неделя, когато на Литургията  се чества  на най-великото събитие в човешката история – мироспасителното  Възкресение Христово, с благородните дела на вярващите, като цитира Библията за  Второ Възкресение.

Кметът Николай Мелемов

Кметът на Смолян Николай Мелемов бе изненадан от митрополита  с подарък икона на Пресвета Богородица  и  поздрав-напътствие  по повод избирането му на този пост за трети път. „Вие не сте властник, защото вярвате в Бога. Вярващият управник е добър управник. Вярващият управник не гледа на народа като на  роби, от които да извлече и последния потенциал. Той е милостив. Вие днес чухте притчата за добрия самарянин. Имайте вяра в Бога, не си позволявайте да кажете: „Взех властта и получих властта, тя е моя“,  защото  властта  е от Бога дадена. Затова ви честитим и ви уверяваме, че високо ценим вашия труд и вашите усилия да подпомогнете ония човеци, които Бог е поверил на Вас. Те са верен божий народ.“, обърна се към Мелемов митрополит Николай.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“

Божествената света Литургия  по повод 20-годишнината от освещаването на църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в курорта Пампорово бе възглавена  от Негово Високопреосвещенство митрополит Николай,  който  пристигна от Пловдив заедно с Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Златна ябълка“ и своя екип духовници от митрополията, двамата епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков, митрополитския хор „Св. апостол Ерм“  и Пловдивската православна телевизия. От домакините  участие взеха архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион и председателят на църковното настоятелство иконом Запрян Шиков.

Празникът бе почетен от архонта на Пловдивска митрополия Петър Манджуков, депутатите Даниела Дариткова и Дора Янкова, областния управител Недялко Славов, командирът на 101-и Алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общественици, много гости. Всички бяха поздравени от митрополит Николай. Всички имаха благодатната възможност да се докосват до Чудотворната икона на Света Богородица. Всички бяха нагостени с благословен обяд.

Росица Примовска

 

Коментари

коментара

Реклама