Стопанин от Неделино: Няма да коля бременните прасета, България е мащеха!

2646
Част от свинете на Марангозов

Няма да коля бременните свинемайки, закани се Ангел Марангозов от Неделино. 54-годишният мъж отглежда няколко прасета, сред които и бременни. „Няма държава. Пълни безобразия са това. Поставят ни на колене“, ядосва се неделинецът. Въпреки мъката и болката той ще заколи прасетата, но няма да пипне трите бременни. „Това е грях – да посегнеш на майка и бебето й в корема. Ако искат да идват и те да ги убиват“, добави Марангозов.

Десетки са жителите на Неделино, които негодуват срещу заповедта за умъртвяване на всички прасета, отглеждани в т.нар. „заден двор“. По данни на ветеринарните власти в района на Неделино и Златоград се гледат най-много свине. А превантивната мярка за ограничаване разпространението на „африканската чума“ е убиване на всички животни за лични нужди.

Ангел Марангозов

„Препитанието ми е това. Какво можем да направим, нищо, само ни мачкат, но срещу държавата няма как да се борим. От 30 години гледам прасета. Държавата не дава да се развива дребен бизнес. Стресът е много голям“, каза още стопанинът. Според Марангозов и неговите съграждани тази крайна мярка не е трябвало да включва Смолянска област, където няма никакви наченки на заразата, а в балкана прасетата са много по-здрави. „Това е удар с нож. Ще ни накарат да ядем вносно месо и на нова година няма да има вкусни български пържоли.

Марангозов отглежда десетина прасета. Той се възмущава, че от Областната дирекция по безопасност за храните не са взимали проби, не са били взети и никакви превантивни мерки, а сега за два дни им се казват – колете ги.

„Трябва да си направим вътрешна политика за нашите хора. Никаква защита на държавата. Обикновеният човек тотално е ударен. Опитал съм се да развия нещата, но толкова големи са изискванията, че за един дребен стопанин като мен – те са невъзможни. Тази държава, както ни е подпукала, ще накарат и мен да се махна. И като мен ще има доста хора, за съжаление. Съпругата ми е в чужбина и добре, че отиде, защото имаме студентка и трябва да помагаме на детето“, негодува Ангел Марангозов.

Коментари

коментара