Социалната служба в Смолян и Община Неделино подадоха ръка на болния мъж от Устово

1664
Всеки ден синът идва да обслужва баща си, носи му храна, преоблича го.

Още в деня на публикацията в „Отзвук“ служители на Общинска служба „Социално подпомагане“ се свързали със сина на болния Атанас Ковачев, който две години е неподвижен и живее в порутена къща без ток и вода. „В четвъртък дойдоха три служителки и поискаха да видят баща ми. Не съм очаквал, че толкова бързо ще реагират. Обясниха ми какво трябва да направя и обещаха, че ще помогнат баща ми да бъде настанен в старчески дом, където да се грижат адекватно за него“, разказа радостният от загрижеността на службата син Валери Ковачев. Мъжът си взел три дни отпуск, за да може да изпълни нужните неща. Първото, което трябва да направи, е да регистрира баща си в служба ГРАО на Община Смолян. Обяснили му, че не е нужно да се сменя личната карта, а само да намери личен лекар и да се свърже с Психодиспансера в Устово, за да му издадат нужните документи. На болния Атанас Ковачев ще бъде отпусната и еднократна парична помощ.

Служителките се свързали с ръководството на „Топливо“, където работи Валери, и така намерили сина.

„Благодарен съм на социалната служба. Ако не беше вашата намеса, нищо нямаше да стане“, допълва Валери.

Помощ предложи и зам.-кметът на Неделино Здравко Димитров, който се обади в редакцията с предложение бащата да бъде приет в хосписа в града. „Нямаме изискване болният мъж да има адресна регистрация и личен лекар, което ще облекчи близките“, каза Здравко Димитров. Зам.-кметът лично познава Атанас Ковачев. „Той е роден в Неделино и макар от години да се е изселил, нашето желание е да му помогнем“, допълни Димитров.

76-годишният Атанас Ковачев е от две години на легло след прекаран инсулт. Той е абсолютно неподвижен. Живее в необитаема къща в Устово, от която никога не е излизал, без ток и вода, със 118 лева пенсия на месец. Грижи за него полага синът му. Личната карта на Атанас е със софийски адрес, което пречило да бъде настанен в Дома във Фатово. В Смолян няма личен лекар и изписани лекарства, които да помогнат да се стабилизира. Не получава никакви социални помощи.

Елена Павлова

Коментари

коментара