Смолянчанин е четвърти на европейско по езда в Брюксел

590
Денис Фурлански в Брюксел

Отборът на България се класира на четвърто място на европейското първенство по издръжливост тази седмица, съобщи Българската федерация по конен спорт. Състезанието бе с дължина от 160 километра. В нашия националния отбор от трима ездачи бе и смолянчанинът Денис Фурлански с кон Помпей. Другите двама състезатели бяха Иван Стойчев с Моз и Румен Боянов с Тиауан. В състезанието са участвали 19 държави и 13 отбора.

Миналия месец Денис Фурлански на състезанието в Пиза (Итарлия) с кон Дебра успя да спечели квалификация за световното първенство по издръжливост (ендюранс) през 2018 г. в САЩ. Така вече България ще има двама участници в първенството – Денис и Румен Боянов с кон Тиауан.

Талантливият жокей навлиза в големия спорт едва през 2015 година и бързо трупа успехи. Започна да се състезава за „Буцефал ендюранс“ като студент по право в Пловдивския университет и въпреки интензивните тренировки се справяше успешно и с изпитите. От малък обича конете. Мнозина го помнят като ученик в Природо-математическата гимназия в ежегодните надбягвания на Тодоровден в Момчиловци. Неговите първи уроци по езда са в конюшнята в Левочево и при Атанас Иванов на Смолянските езера.

Въпреки своите 24 години, които навърши на 10 август, Денис Фурлански има зад гърба си много призови места на републикански, балкански и международни състезания. Миналата година за две седмици Фурлански стана и държавен, и балкански шампион. На 8 октомври в Хърватия той успя да се пребори за златото на 100 км с кон Моз, които пробягаха за 4 часа и 54 минути. След това на държавния шампионат в Шумен стана победител на 120 км с кон Дебра.

Коментари

коментара