Смолянчани сведоха глави пред музикалния педагог Златка Кучмова

1106
В памет на Златка Кучмова след близо 30 години на сцената се качиха част от "порасналите" деца на Детска вокална група "Родна реч"

На 4 ноември в НЧ „Кирил Маджаров“ десетки жители на Смолян сведоха глави пред паметта на една знаменателна личност за много поколения ученици от града – Златка Кучмова – музикален педагог, творец, учител. Музика, пеене и творчество са съпътствали ученическия живот от недалечното минало. И всичко това, направено и дадено с любов, и прието с любов.

Музикалният педагог Златка Кучмова

Златка Кучмова е родена на 17 октомври 1941 година. През 1962 г. завършва Полувисш институт „Тодор Самодумов“ в Пловдив специалност „Естествознание, география, трудово обучение и пеене“. Музиката е в душата й – още като дете тя се увлича от акордеона и това съпътства целия й живот и дава смисъл на дните й – десетки поколения деца от училище „Стою Шишков“ в квартал Устово, в чиито очи и до днес се чете обичта и уважението към любимата им учителка.

Благодарение на нейната активна работа се създава детски хор и първият фанфарен оркестър в града. През годините организира множество запомнящи се концерти. В последствие става и основател на вокална група „Родна реч“, която прославя Смолян в цялата страна. Има записани плочи, а песните са създадени специално за групата от композитори като Емил Емануилов, Ян Френкел и Димитър Петков.

 

Коментари

коментара

Реклама