Община Смолян се срина на дъното по прозрачност

2737
Карта на бюджетна и финансова прозрачност и интегритет. С по-светлите тонове са отбелязани общините с най-ниска финансова прозрачност, сред които Смолян и Рудозем. Картата е достъпна на адрес: http://www.aip-bg.org/surveys/db/2017ii/stats+map.php
Карта на бюджетна и финансова прозрачност и интегритет. С по-светлите тонове са отбелязани общините с най-ниска финансова прозрачност, сред които Смолян и Рудозем. Картата е достъпна на адрес: http://www.aip-bg.org/surveys/db/2017ii/stats+map.php

Община Смолян се нареди на 231 място по прозрачност сред 265-те общини в страната в класацията на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ). В подреждането Смолян е в компанията на Община Самуил и Община Макреш. Сривът на Смолян, която миналата година заемаше 43-о място сред органите на местна власт в страната, е на фона и на „чувствителното подобряване на прозрачността в България“, отчетено вчера от Гергана Жулева – изпълнителен директор на ПДИ на пресконференция в БТА.

Нивото на активната прозрачност в системата на местната власт тази година е било оценявано по 139 индикатора, като възможният максимум от точки е бил 111,7, а изпълнителната власт – по 118 индикатора с максимален брой точки 99,2. Община Смолян има едва 37.3 точки от 111,7 възможни. „Трябва да се има предвид, че нашият тъй наречен „рейтинг на активната прозрачност“ се базира на изследване на интернет страниците от гледна точка на задължения за публикуване по Закона за достъп до обществена информация, по Закона за обществените поръчки, Закона за нормативните актове, Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Ние проучваме дали всички тези задължения са качени на интернет страниците на 566 институции“ – поясни Жулева.

От общините в областта по-надолу в класацията е само Рудозем (31 т.), която заема незавидното 248-о място. Най-прозрачна община в областта отново е Златоград, която се класира на 15-о място в страната с 79,6 точки. Чувствителен напредък имат и общините Доспат (78 т.), която само за година се изкачи от 216-о на 19-о място в България, и Чепеларе (69.5 т.), скочила от 223-то на 46-то място.

Областната администрация също бележи срив в прозрачността си през 2016 г. С 44.8 точки тя се класира на 22-ро място по прозрачност сред областните администрации и на 286-о място сред изследваните 566 институции в държавата. Само преди година Областна администрация – Смолян, бе на 7-мо място сред областните администрации.
Най-непрозрачната държавна институция в Област Смолян отново е Регионалното управление на образованието, оценено само с 25.2 точки. РУО на МОН – Смолян е на 26-о място от 28-те регионални звена на образователното министерство. Като твърде непрозрачна може да бъде оценена и РЗИ с 34.3 т., която заема 25-о място от 28-те регионални здравни инспекции. Областната дирекция на вътрешните работи в Смолян също има значителен напредък спрямо 2016 г. и е на 7-о място сред дирекциите на МВР в България.

Най-прозрачната държавна институция в Смолянско е Регионалната дирекция по горите (49.3 т.), която е и на първо място в страната в системата на Изпълнителната агенция по горите.

Зарко Маринов

Коментари

коментара

Реклама