Смолян е сред градовете с най-мръсен въздух в първите дни на 2018 г.

933
Практика от години на "Титан" е да събира пясъка от регулите на купчинки и да ги оставя така със седмици и месеци, докато някой проливен дъжд отново го разнесе.

Дишаме прахоляк, за да плащаме на „Титан” по 100 лв. на км за опесъчаване през зимата, и по 2.45 лв. на кв. м за чистене на пясък напролет

Смолян посрещна Нова година като един от градовете с най-мръсен въздух в страната, сочат данните на Националната система за контрол на качеството на атмосферния въздух. Станцията, която измерва концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ10) до Регионалната библиотека в областния град, е отчела, че среднодневната норма е била превишена през 84 дни на 2017 г. Смолян е рекордьор по мръсен въздух наред със София, Видин, Плевен, Бургас и Горна Оряховица и в първите дни на 2018 г. Завчера (09.01) нормата от 50.0 µg/m3 е била 1.5 пъти над нормата, на 08.01 – 2.54 пъти, на 07.01 – 1.84 пъти, на 06.01 – 1.93 пъти, на 05.01 – 1.54 пъти, на 04.01 – 1.16 пъти.

Смолян надхвърля пределно допустимата концентрация на ФПЧ10 основно през зимните месеци заради отоплението с твърдо гориво, опесъчаването и автомобилния трафик. Точно през 84 дни в годината е била превишена среднодневната норма и през 2016 г., което е белег, че програмата, приета от Общинския съвет през 2014 г. не дава резултати. Въпреки това отчетът на кмета Николай Мелемов пред ОбС на 6 октомври бе приет без нито едно изказване със 17 гласа „за” и 2 „въздържали се”. В докладната записка на кмета пише, че за подобряване на качеството на атмосферния въздух Община Смолян ще намали емисиите от бита чрез „изграждане на локални топлофикации” (!?!), чрез „хигиенно поддържане на уличната мрежа”, „изграждане на зелен пояс, абсорбиращ прахови емисии около най-натоварените артерии и кръстовища” и „химически вещества за стопяване на снега и леда”.

Защо тези мерки остават само на книга?

Отговорът е „Титан“ и цените, на които Община Смолян плаща на фирмите на „червения полковник“ от Хасково за зимно поддържане и чистота. Документите, които „Отзвук” получи по Закона за достъп до обществена информация, сочат, че общинският бюджет системно се източва чрез упоменатите дейности. Километър опесъчаване по договора между Общината и „Титан-Клинър” вече струва почти 100 лева на километър, а чистенето на пясъка след края на зимния сезон е по-скъпо от реденето на плочки и достига до 3.60 лв. на квадратен метър. Според протокол от 14 септември 2015 г. в село Турян са били били почистени 8 800 кв. м регули, извозени са 260 куб. м пясък, за което Общината е платила на „Титан-Клинър” 40 хиляди лева.

Не само опесъчаването, а и солта на „Титан” е в пъти по-скъпа. В протоколи за зимно поддържане, подписани между представители на Общината и „Титан-Клинър”, в град Смолян е разпръсквана сол по над 360 лева на тон. В условията на обществената поръчка за зимно поддържане на селата в общината, което Община Смолян „благородно” дава на малки местни фирми, цената на солта е до 90 лева на тон без ДДС.

Цените за снегопочистване и опесъчаване на малките местни фирми, където пределната цена на солта е 90 лв. без ДДС. Целия документ може да видите на адрес: http://www.smolyan.bg/bg/menu/content/1294
Протокол за опесъчаване, пясък и сол от 26.01.2016 г. между Община Смолян и „Клинър“ ООД. Цените са при ниво на минималната работна заплата 420.00 лв.

При тези цени никога в общинския бюджет няма да останат пари за „изграждане на зелен пояс, абсорбиращ прахови емисии около най-натоварените артерии и кръстовища”, камо ли за „изграждане на локални топлофикации”. Но някои джобове, за разлика от продънената общинска хазна, са добре натъпкани.

Зарко Маринов

Коментари

коментара