След публикации на „Отзвук“ и обществен натиск намалиха данъците за коли в Смолян

1942
Общинските съветници от КРОС Кирил Хаджихристев (вдясно), Валентин Цолов (в средата) и Валентин Кюлхански

След обществен натиск и публикации на „Отзвук“ Общинският съвет почти единодушно прие данъците за автомобили в Смолян да са с минимални ставки. Предложението бе внесено от общинският съветник от БСП Стефан Сабрутев с аргумент, че не може смолянчани да плащат повече от софиянци.

„Всички сгрешихме на миналото заседание и трябва да поправим тази грешка“, каза той.

След него и Милен Журналов от ДПС заяви, че заедно с колегата му Салих Аршински ще подкрепят предложението на левицата. Екатерина Гаджева (ГЕРБ) също заяви на микрофона, че и съветниците от ГЕРБ са за минималните ставки, имали идея да го направят, но Сабрутев ги изпреварил.
В сряда ОбС за втори път разглежда промените в Наредбата за местните данъци. На заседанието на 17 декември м.г. бяха гласувани ставките, но доста над минималните, заложени в Закона за местни данъци и такси (ЗМДТ). В началото на януари областният управител Недялко Славов го върна за ново гласуване. Той е установил, че при приемането на местните данъци общинските съветници са се позовали на несъществуващи разпоредби и не са се съобразили с границите, определени със ЗМДТ.
Наредбата бе гласувана в нощните часове. С приетото решение за автомобили до 55 kW се прие 0,34 лв. за kW; от 55 до 74 kW – от 0,54 лв..; между 75 и 110 kW от 1,10 лв.; от 110 до 150 kW – от 1,23 лв.; от 151 до 245 kW – от 1,60 лв. и над 245 kW – 2,10 на киловат.

„Още на предишното заседание изразихме нашето становище и гласувахме против завишаването на данъчната ставка за превозните средства в община Смолян. За наредбата няма изработена оценка за въздействието – как ще въздействат предложените ставки върху общинския бюджет, върху гражданите и юридическите лица. В този момент за мен беше много изненадващо колеги, които предишния път бяха гласували за повишаване на ставките, сега гласуваха и подкрепиха нашето предложение, което най-вероятно означава, че малко по малко политическата шизофрения изчезва от Общинския съвет, както го казва един наш колега в интервю“, каза Кирил Хаджихристев (КРОС).

Той изрази несъгласието си в столицата, Варна, Плевен, Ловеч, ставките на данък МПС да са минимални, а в Смолян като град с най-ниската средна работна заплата да са по-високи.

Вчера на пресконференция Хаджихристев и съветници от КРОС коментираха 10-часовото заседание на Общинския съвет и гласуването на план-сметката за 2019 г., която бе намалена от 4 000 080 лв. на 2 800 000 лв.

„Това е основен финансов документ и основа за изчисляване на промилите, които трябва да плащат физическите и юридическите лица на територията на община Смолян. Непонятно за мен в план-сметката са включени някои числа, за които досега трудно някой може да ми даде отговор защо са предвидени тези разходи“, допълни Хаджихристев.

Той даде за пример заложени 80 000 лв. за разделно събиране, но в същото време Общината има сключен нефинансов договор с фирма, която трябва да изпълнява тази дейност. Включени са и 30 000 лв. за разработване на пилотни проекти за разделно събиране.

„Поисках да ми представят поне един такъв проект от страна на Общината – отговор не получих. Учудваща е таксата за депониране на тон. През тази година е предложена такса от 35,70 лв., а миналата година е била 19,80 лв. Не получих отговор как се формира тази такса, защо я няма в Наредба № 2, или се формира по договора, сключен със сметосъбиращата фирма“, посочи общинският съветник.

Коментари

коментара