Сашо Сарандалиев откри юбилейна изложба „40 от 60“

152
Мария Дерекьовска представи накратко творчеството и жизнения път на Сашо Сарандалиев

Зала „Петър Стайков“ на Клуба на дейците на културата в Смолян се оказа тясна за многото почитатели на известния не само в Смолян фотограф Сашо Сарандалиев. Във вторник в нея бе открита юбилейната фотоизложба „40 от 60”, посветена на 60-годишнината от рождението на твореца. Експозицията съдържа 120 снимки от различни периоди в творческото развитие на Сарандалиев – портрети, пейзажи, плакати. Той бе представен от секретаря на клуба Мария Дерекьовска, която припомни малка част от неговия жизнен и творчески път.

Сарандалиев ще навърши 60 години на 24 ноември (събота). Любовта му към фотографията се разгаря още в детството му. Завършва фотографския техникум в София „Юлиус Фучик“ и започва работа в „Българска фотография“ – Смолян, след това във вестниците „Родопски устрем“, „Родопски вести“ и „Родопи вест“, както и в БТА. Най-дълго е фотограф на свободна практика. Сарандалиев е бил организатор на множество конкурси и изложби в Смолян и страната, зам.-председател на КДК, кавалер на множество национални награди, припомни Дерекьовска. Тя не пропусна да отбележи, че той е пример за подражание на младите, които обучава във фотоклуб „Орфей“. „Нека не спира да гори светлината във вашето фотооко“ – пожела му тя.

Музикален поздрав към Сарандалиев отправи певицата Кина Илчева Снимки: Цветан Маджаров

Представител на Община Смолян и този път, каквато е традицията на културните събития в града, нямаше. Кметът Николай Мелемов бе изпратил поздравителен адрес, в който отбелязва: „Богатият Ви професионален опит, зад който стои широтата на Вашия талант, неизчерпаемата Ви творческа енергия, несекващото Ви вдъхновение, са пример, който предавате на младото поколение“.

„Какво и да кажем за Сашо, ще бъде малко. Аз искам да му благодаря за това, че той остана тук, при корените си. Имаше много възможности да отиде в София, да хване пътя по широкия свят.“ – каза зам.-областният управител Адриан Петров. „Останахме малко, трябва да се държим!“ – заяви той. От името председателя на читалище „Христо Ботев-1871“ Иван Иванов поздравление поднесе Мария Марковска, която отбеляза, че всички се възхищаваме на таланта на фотографа, който претворява величието и обаянието на Родопа планина и нейните хора.

„Непоправим родолюбец, който много обича родното си място.“ – каза в поздравлението си директорът на Природо-математическата гимназия Мария Илиева. Сарандалиев, който обучава млади фотографи, доказва, че в Родопите, в Смолян, растат таланти, добави тя.

„Галерия „Петър Стайков“ е тясно пространство, за да побере не само портретите, пейзажите, а и полета на душата и силата на самобитния ти талант“ – бе оценката на Симеона Савова – Коруева – директор на Професионалната гимназия за приложни изкуства.

Поздравление по случай годишнината на Сарандалиев поднесоха и младите фотографи от клуб „Аз, фотографът“. За журналистката Петя Гайдарова Сарандалиев е ценност за Смолян – човек, който е отдал на журналистиката и фотографията живота си.

„Летописецът на туристическото движение, непоправим оптимист, човек с изключителна чувствителност за красотата и добротата, за социалните промени, за всичко онова, което ни свързва с великата планина Родопа.“ – така обрисува фотографа бившият областен управител и настоящ председател на Туристическо дружество „Карлък“ Димитър Кръстанов. В препълнената зала бе и още един бивш областен управител – Стефан Стайков.

Трогнат от вниманието Сарандалиев успя да каже само: „Благодаря на семейството си, на всички Вас!“ и сълзи се стекоха по неговото обзето от вълнение лице.

Зарко Маринов

Коментари

коментара