С „Театър, моя любов“ смолянският театър отбелязва 40 години на сцената на Емилия Ованесян и Искра Йосифова

155
Композиторът Петър Радевски (вляво), Петя Караджова, Искра Йосифова, Емилия Ованесян и Румен Бечев

С „Театър, моя любов“ по Валери Петров, Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ ще отбележи 40 години на сцената на смолянските актриси Емилия Ованесян и Искра Йосифова. Премиерата на постановката ще бъде на 27 март, когато се отбелязва Международния ден на театъра. „Това е един проект, който има няколко значения и е с няколко адреса. Освен самият Ден на театъра, все пак трябва да отбележим и 40 години на сцена на тези две прекрасни актриси – Емилия и Искра, които са се раздавали 40 години на тази родопска сцена и през цялото това време с любов към публиката са ги дарявали със своя талант. Така че спектакълът е техен, удоволствието е както тяхно, така и на публиката. И едно много хубаво попълнение за този ден и с това заглавие, е композиторът Петър Радевски, който навремето беше доста активен в нашия театър“, каза директорът на театъра Румен Бечев. Сценографията на спектакъла „Театър, любов моя“ е на д-р Петя Караджова – дъщеря на бившия директор на РДТ Иван Караджов, а режисьор Емилия Ованесян, която е носител на наградата „Аскеер“.

Тази година смолянският театър ще отбележи и петата година от възстановяването си. „За тези пет години се направиха много представления. Средно 4 големи заглавия и около 20 детски представления. Това е забележително за този наш малък театър, който е с най-малката численост в страната. За мен това е геройство и се гордея с тази работа. Още в самото начало театърът тръгна много добре със сериозни заглавия. Моето желание е за всеки сезон да има нещо конкретно към родопската ни публика. Надявам се всичко това да бъде поддържане“, допълни още Бечев.

„Спектакълът е с интересна драматургия, която се занимава с вечните проблеми на театъра, на живота в него и извън него, на нас театралите, които сме посветили живота си на това изкуство“, каза Емилия Ованесян. „За мен е удоволствие да работя с Емилия като режисьор. Няма как зрителят да не хареса спектакъла и съм сигурен, че ще го хареса“, добави композиторът Петър Радевски. Според Петя Караджова се губи едно поколение, което следващите не могат да го заместят, макар и младите да са талантливи, но те са по-различни. „Имат различен бекграунд, различно усещане и топлота. За мен този спектакъл е доста важен, защото откакто се помня познавам тези актьори и останалите в екипа. Много се надявам това да не е последния ни спектакъл“, посочи сценографката.

Спектакълът носи в себе си всичко прекрасно, което е събрано на тази сцена – един прекрасен екип. Работим много. Не е никак лек, той е тежък. Понеже съм 40 години на сцена и ако Господ е благосклонен към нас, ние сме готови още 40 години да играем“, каза и Искра Йосифова.

Румен Бечев очерта накратко и проблемите на Родопския драматичен театър. Субсидиите и продажбата на билети не стигат да се издържа трупата. Директорът отчете като своя грешка, че много лежерно тръгва към завоюване на пазари, а не агресивно. Емилия Ованесян призова жителите на града да гледат смолянските представления, постановките на смолянския театър.

Коментари

коментара