С 93 км/час се движела колата, едва не убила бизнесмена Асен Асенов

4171
Джипът, в който бил притиснат бизнесмена Асен Асенов

С 93 км/час се движел лекият автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 21-годишната Велизара К., която едва не убила бизнесмена от Смолян Асен Асенов. Четвъртокурсничката в Медицинският университет в Пловдив е обвинена, че нарушавайки правилата за движение по непредпазливост е причинила средна телесна повреда на Асенов.

В понеделник започна делото за катастрофата, при която бизнесменът изгуби левия си крак. В първото, разпоредително заседание се яви пострадалият, подсъдимата 21-годишна Велизара К., адвокати и близки на момичето.

Съдът конституира Асенов като частен обвинител, но отхвърли предявения граждански иск в размер на 240 000 лева за причинени имуществени и неимуществени вреди. Според съдия Петя Оджакова, съгласно Европейската директива пострадалият има право да получи обезщетение в наказателния процес като жертва на престъпление, но отказа да го конституира като граждански ищец, защото установяването на причинените вреди и техния размер е свързано със събиране на доказателства и може да стане причина за отлагане.

Защитникът на Велизара адв. Орлин Търновалийски заяви, че момичето признава всички обстоятелства и факти, изложени в обвинителния акт и са готови да подпишат споразумение. Засега такова не е подписано. Съдът отложи делото за нова дата, когато ще бъдат призовани свидетелите.

Катастрофата стана на 6 февруари м.г. Младата шофьорка се движела по новата част на обходния път. Пътувала сама в колата на сестра си. Малко след 15,00 часа, след разклона за „Ариете“, колата навлезнала в завоя с висока скорост. Момичето набило спирачки, колелата блокирали. Автомобилът първоначално тръгнал към мантинелата, разделяща двете посоки на обхода, а след това към склада на смолянския бизнесмен. В това време той бил до бордюра, за да се качи в паркирания на тротоара джип „Тойота Ланд Крузер“. Чул страшен шум и видял лек автомобил да лети към него. Ударът бил неизбежен. „Фолксваген“-ът притиснал 48-годишният смолянчанин към предната шофьорска врата, след което ударил паркираният по-напред камион „Мерцедес“.
Пострадалият Асен Асенов веднага е транспортиран в смолянската болница в тежко състояние. От удара е ампутиран левия крак, под коляното, има и счупване на десния. Няколко дни лекарите от Отделението по анестезия и интензивно лечение се бореха за живота му.

Момичето признало, че преди катастрофата се почувствало зле и няма спомен за самия удар. Признава, че и преди й е прилошавало и изгубвала съзнание. Ходила е на лекари, но не е диагностицирана с епилепсия. При направената кръвна проба не се открива алкохол и наркотични вещества. Намерени са обаче следи от диазепам
Автотехническата експертиза установява, че лекият автомобил, причинил катастрофата, се движел с 93 км/час. В опит да намали скоростта, Велизара набива спирачки и колелата блокират.

По време на разследването бе направен следствен експеримент на мястото на катастрофата. Оказа се, че там има и камери, които са заснели всичко.

Елена Павлова

Коментари

коментара