Рухна Коста-Радевата къща в Райково

2063
От срутването на архитектурната забележителност е повредена съседната къща

Рухна вековната Коста-Радева къща в смолянския квартал Долно Райково. Част от предната стена се е срутила снощи на пътното платно. Паметникът на културата бе в окаяно състояние от много години. Община Смолян се оказа безсилна да принуди наследниците да реставрират или поне да обезопасят историческата ценност.

Днес от сутринта багери и работници започнаха да обезопасяват терена. На място бе и зам.-кметът Мариана Цекова. „Изпратили сме стотици уведомителни  писма до наследниците, но реакция от тяхна страна няма“, каза Цекова. Преписката е огромна, а последното писмо е с предписание да започне събаряне на къщата.

За щастие при падането на стената няма пострадали хора

От срутването на стената на Коста-Радевата къща е пострадала и съседната сграда, собственост на Христо Дангалов – паднали са улуците, повредена е и портата на дома.

Улица „Коста Аврамиков“ от супер-маркета до Бункера е затворена за движение, докато се извършват обезопасителните дейности.

Години наред архитектурната забележителност се рушеше. От Общината не можеха да предприемат нищо, защото заради статута си сградата не може да бъде съборена като опасна. Наскоро е било поискано от Министерството на културата да се разруши втория етаж, но становище все още не е дадено.

Коментари

коментара

Реклама