Романа си „Отлъчване“ представя в КДК Николай Терзийски от „Шоуто на Слави“

241
Николай Терзийски пред БНТ.

Клубът на дейците на културата представя романа на Николай Терзиийски „Отлъчване“ на 29 септември, петък от 18 часа в зала „Петър Стайков“. След София, Пловдив, Варна и Дупница, авторът идва и в родния Смолян, за да се срещне отново с детството, с Устово и ж.к. „Петровица“, където се е родил, съобщиха от КДК.

„Когато бях дете много от приятелите ми си мечтаеха да пътуват – в Италия, Испания, Америка. А моето най-съкровено желание беше да се върна в Смолян. Сякаш тук бях оставил нещо. То ме дърпаше през всичките години, през които само три пъти се бях връщал в този град и то за по един ден“, пише Терзийски в своята творческа биография.

Той е роден в Смолян през 1983 г. Напуска града през лятото на 1990-а, учи в Дупница, след това завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура във философския факултет на университета. Работи като web редактор  „Шоуто на Слави“ от пролетта на 2003 г.

Терзийски е дипломиран журналист, работи от дълги години в екипа на „Седем-Осми“. След като създава блога с авторски разкази и есета „Терзилъци“, който събира над 30 хиляди посетители, той решава да предизвика читателите с един сложен и многопластов роман, събрал на страниците си последните два века от българската история.

Ето какво споделя за книгата Иван Кулеков: „Четенето на „Отлъчване“ е като кръвопреливане. С всяка страница в читателя навлизат кръвни клетки от друг живот, от друго време, от друг свят, просмукват се в тялото му и стават негов живот, негово време, негов свят. И негова кръв. Има едно изречение, което минава през мозъка, но засяда като тромб в сърцето:„Знаем, че сме заложили щастието си, за да спасим смисъла си.“ То е в корена на всяка дума в този жестоко красив роман, сърцето спира да бие, докато го преглътне, но после знае защо отброява секундите. Единствено условие човек да приеме историята като своя, е да е от нейната кръвна група. Кръвната група на „Отлъчване“ на Николай Терзийски е българска и влива мощната си магична енергия във възраждащата се българска духовност”.

 

Коментари

коментара

Реклама