Репресията над „Отзвук“ – в доклада на Държавния департамент на САЩ за 2018 г.

756
Скрийншот от доклада на Държавния департамент на САЩ

Действията на кмета на Смолян Николай Мелемов срещу вестник „Отзвук” бяха отчетени като репресия в доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права през 2018 г., публикуван миналата седмица. В документа се сочи, че законът в България предвижда свобода на изразяване, включително за пресата, а правителството „като цяло спазва това право“. Въпреки това са цитирани практики и конкретни случаи от миналата година, които предизвикват тревога за състоянието на медийната свобода в България. Първият случай в доклада е едностранното прекратяване на договора за наем на вестник „Отзвук” от страна на кмета на Смолян. „Издателят на вестника Зарко Маринов публикува поредица от статии в антикорупционната онлайн платформа „За истината“, в които критикува кмета и неговата администрация“, пише в документа.

Частта от доклада, в която са отбелязани репресивните мерки над „Отзвук“ от кмета на Смолян.

Част от журналистическите разследвания, предизвикали кмета на Смолян, бяха публикувани и на английски език в „За истината” – „Смолян в ТИТАНична хватка” (Smolyan in a TITANian grip), „Родителите на Делян Добрев са спечелили търг в Смолян със … „стратегия за управление на риска“ (Delyan Dobrev’s parents have won a tender in Smolyan with … „risk management strategy“) „Мистерията „обходен път Смолян – Мадан“, или как 8 млн. лв. потънаха в едно свлачище” (The Mystery „Smolyan – Madan bypass“, or how 8 million BGN sank into a landslide), „За мен разходите – за теб печалбата, или как Смолян (не) управлява отпадъците си” (For me the costs – for you the profit, or how Smolyan is (not) managing its waste).

Докладът цитира и други случаи на репресия спрямо журналисти. В него се припомня, че до момента не са идентифицирани тримата нападатели на журналиста от БНТ Иво Никодимов, който бе бит на улицата в София през юли 2017 г. През май м. г. Христо Гешов, който по това време също е публикувал разследвания за платформата „За истината“, е бил бит пред дома си в гр. Червен бряг. След случая Гешов е заявил, че е получавал заплахи, и е убеден, че нападението е в отговор на разследванията му.

Посочва се и случаят с ареста на двама разследващи журналисти от „Биволъ“и техния адвокат близо до град Радомир, които са предупредили полицията за евентуално унищожаване на документи, уличаващи частни дружества и държавни служители в корупция. Припомнен е случаят от юни 2018 г., когато „Нова телевизия“ не излъчи предварително записания епизод от „Часът на Милен Цветков“, в което е трябвало да бъде показана информация за предполагаеми недвижими имоти на премиера Бойко Борисов в Испания. Споменато е и становище на Асоциацията на европейските журналисти. В него АЕЖ протестира срещу статия, публикувана във вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, с която бе отправен призив към Би Ти Ви да се „прочисти“ от журналисти като Светослав Иванов. В доклада е включена информация за около 200 съдебни дела за клевета годишно, завеждани от политици, държавни служители и други лица, заемащи публични длъжности. Цитирани са случаите, с които бяха наложени глоби в размер на 2500 лв. на сайтовете „Бургас инфо“ и „Бургас нюз“ за увреждане на достойнството и репутацията на Петър Низамов (Перата), както и делото на общинския съветник Андон Тодоров срещу Мариета Димитрова от сайта „Благоевград нюз“.

Докладът констатира още, че „корпоративният и политическият натиск в комбинация с нарастващата и непрозрачна концентрация на медийна собственост, както и регулираните от правителството ресурси в подкрепа за медиите, са довели до тежко увреждане на медийния плурализъм в България“.

На 11 март, когато изтече и договорът за наем, кметът на Смолян връчи нова покана за доброволно освобождаване на офисите на „Отзвук“ в сградата на Родопския драматичен театър. От същия ден редакцията на вестника се намира в бл. „Гребенец 3“ (ул. „Д. Благоев № 18, източно от Спортната зала и Плувния басейн)

Коментари

коментара