Регионалната библиотека в Смолян отбеляза с изложба 60-годишния си юбилей

178
Изложбата е първото събитие от поредица инициативи, посветени на годишнината на библиотеката

Изложба „Регионалната библиотека „Николай Вранчев”– територия на духа“ даде старт на честването на 60-годишния юбилей на библиотеката. И.д. директор Йорданка Вълчева приведства гостите и направи ретроспекция на развитието на библиотечната институция през годините.

„Регионална библиотека – Смолян е съвременна и модерна институция, с организация на работата ориентирана изцяло към новите потребности на нашите читатели. Тя е културен институт, разполагащ с всички съвременни средства за достъп до информация и книги.Тя е институция, в която традициите са преплетени с модерните трансформации и те очертават перспективите на нейното развитие”, каза Йорданка Вълчева.

От името на екипа и ръководството тя изказа сърдечна благодарност към всички бивши и настоящи колеги и ръководители, към всички партньори, съмишленици и приятели.

Изложбата, подредена във фоайето, не показва историята на библиотеката в пълнота, а основни моменти с определени специфични дати, които отразяват нейното развитие през годините. Целта е да се покаже разнообразието на дейности, услуги и инициативите, предлагани от библиотеката. Тя е в няколко раздела – „История”, „Проектна дейност”, „Инициативи”, „Информационна и библиографска дейност” и „Екипът през години”. Регионална библиотека „Николай Вранчев” може да се похвали с богата издателска дейност през тези 60 години Издадени са библиографски указатели за известни личности, писатели, населени места, институции и др. Част от тези издания са представени в изложбата. Показани са и част от иновативните услуги – днес предлаганите нови информационни услуги вече са он-лайн и са на разположение на потребителите 24 часа в денонощието, които отговарят на съвременните потребности и търсения.

На юбилейната изложба присъстваха зам.-областният управител Андриян Петров,секретарят на Община Смолян Момчил Николов, Андрей Печилков – бивш директор на библиотеката, бивши и настоящи библиотекари, партньори и приятели на библиотеката и др.

Коментари

коментара