Разчистват останките от изгорялото „Буре“

1457
Снимки: Явор Говедаров

Жители на Търън и ловци, организирани от кмета Явор Говедаров, започнаха да разчистват руините на изгорялото при пожар „Буре“. „Когато се стопли ще започнем възстановяване на кръчмата. Няма да се откажем и ще я направим отново“, каза кметът на Търън.

Пожарът, който унищожи емблематичното „Буре“, лумна около 4,00 часа през нощта срещу неделя. Въпреки намесата на огнеборците емблематичната кръчма с 40-тонната каца за зеле бе изпепелена.

„Не можеш да се бориш срещу съдбата, така е било писано”, каза с тъга Явор Говедаров.

Механата е огромна стара каца за зеле, висока 5 метра. Нарекли я „Бурето“ и от десетилетия там се събират авджиите от местната дружинка. Президент, премиер и министри, достатъчни за два кабинета са били гости на емблематичната кръчма, там са се решавали политически въпроси. Тя е една от общо 15-те каци на бившето предприятие “Булгарплод“, в които са слагали зеле и туршии, побирала около 40 тона. В центъра й поставили маса, а около дъното на бъчвата сковали пейки за сядане. В нея се влизаше през нарочно изрязан отвор за врата.

„Бурето“ е използвано за решаването не за един или два проблема на село Търън и региона, особено когато депутат бе Звезделин Кафеджиев. Търънчанинът бе народен представител от СДС в 36-ото, в 37-ото и в 38-ото Народно събрание.

По покана на Кафеджиев на разговор в „Бурето” са били бившият премиер Иван Костов, бившият президент Петър Стоянов, бившият вътрешен министър и председател на Народното събрание Йордан Соколов, финансовият министър Муравей Радев и др.Покрай срещите в механата кметът Явор Говедаров крънкал министрите за нов водопровод, за тротоарни плочки, за нов асфалт и други придобивки. В село Търън за разлика от Смолян няма нито една неасфалтирана улица.

Коментари

коментара