Прокуратурата сложи край на разследването за смъртта на 16-годишния Крис от Триград

2033
16-годишният Кристиян

След девет месеца работа прокуратурата сложи край на разследването за смъртта на 16-годишния Кристиян. Трагедията с момчето, станала през лятото на миналата година, потресе цялата страна. Държавното обвинение проведе задълбочен анализ на случилото се във фаталната нощ и във вторник миналата седмица наблюдаващият прокурор прекрати наказателното производство. Обвинени няма. Крис сам е сложил край на живота си, политайки от 120-метровата скала над пещерата „Дяволското гърло“.

Кристиян скочил от най-високата част на скалата. Открит е в подножието, в гориста местност

Разпитани са десетки свидетели. Извършени са няколко експертизи, включително и психологическа послесмъртна на загиналото момче. Кристиян е бил нарцистична личност, сочи вещото лице Найден Иванов. След като е ударил пешеходците с колата на баща си, най-вероятно той е искал да умре. Желаел е това и изкачването му до върха на скалата е било целенасочено. Разследващите не откриват убиец, не стигат и до заключението за нещастен случай.

16-годишният младеж от години живее в София. Всяко лято той идва на гости при баба си по майчина линия в девинското село Триград. От малък е запален по моторите и колите. Обикалял селото и околностите неведнъж.

В деня на завършване на училище – 30 юни, баща му Радослав го закарва в Триград. Оставя за ремонт в селото и колата си „Ауди А6“ заедно с ключовете, и се прибира обратно за столицата, без изобщо да подозира, че осем дни по-късно Крис няма вече да е между живите.

На 8 юли привечер момчето взима тайно ключовете и се качва на автомобила. Отива до дома на бабата на своя позната и двамата младежи остават вечерта там. Около полунощ провел последния си телефонен разговор. Обадил се на момче от компанията, с което харесвали едно и също момиче.

Момчето е било страстен любител на моторите и колите

След разговора Кристиян станал видимо неспокоен. Заедно с познатата си се качиват на колата и се отправят към пещерата „Дяволско гърло“. След завой колата се врязва в група туристи. Удря петима гости на селото, между които и две деца, след което се забива в крайпътно дърво. От сблъсъка момичето в автомобила изпада в безсъзнание. Кристиян излиза през вратата и вижда лежащите на земята, стенещи от болка хора. Една от жените го моли да се обади за помощ на тел. 112, но той я прескача безмълвно и побягва към гората. При катастрофата най-тежко са пострадали 6-годишно момиченце и възрастен мъж. Детето е с комоцио и контузни рани по главата и лицето. Софиянецът Валентин Нечев пък е получил тежка травма на крака.

Момчето е познавало много добре районът около селото

Жертви за щастие няма, но момчето така и не разбира, че не е убил човек. Камера, поставена на една от стените на хотел „Хорлог“ в селото, заснема последните минути от живота на Крис. На кадър в 3.42 часа след полунощ се вижда фигурата на младежа. Той подминава хотела стига до два светлинни обекта, виждащи се в далечината, след което се връща и поема в посока към пещерата.
Две седмици роднини, местни жители, горски, полицаи, алпинисти претърсваха районите около Триград. Безрезултатни се оказаха опитите на хората с разлепването на листовки, с които го призоваваха да се прибере и го успокояваха, че не е убил никой. Местните оставяха храна с надеждата, че Крис ще я намери, за да се подкрепи. Нищо обаче не помогна. Следовите кучета не намериха вярната диря и термовизионните камери не откриха нищо.

На 22 юли работещи на сергии по пътя над „Дяволското гърло” съобщават на кмета, че в района мирише на мърша. Районът е недостъпен и не е бил претърсван по-рано, а в акцията по изваждане на трупа се включиха алпинисти.

В 13,55 часа Радослав Младенов открива трупа на сина си в гористата местност Помедково, намираща се над изхода на „Дяволското гърло“ и на 500 метра от последния хотел в Триград. Тялото е в напреднал стадий на разложение, с множество ларви на мухи по него. Ръцете и краката стоят неестествено, с множество фрактури по тях. Паднал е от над 120-метрова скала, която се намира над пещерата. Смъртта е настъпила веднага. Съдебният лекар установява, че Кристиян е починал още в нощта на катастрофата. В задния десен джоб на панталоните му е открит черен кожен портфейл с личната карта на момчето, дебитна карта, свидетелство за регистрация на МПС, десетина лева и монети. Предсмъртно писмо няма и тайната от преживените от него чувства завинаги ще остане неразгадана.

Кристиян е бил с изградена нарцистична личностна структура, а при подобен тип хора емоциите на гняв, завист и срам са с много силен интензитет и когато тези емоции са предизвикани е възможно да доведат до крайни реакции, пише в заключението си вещото лице Найден Иванов – инспектор-психолог при Института по психология на МВР в София. Специалистът е убеден, че събитията в нощта на инцидента са предизвикали силни емоции – гняв, страх, вина, безпомощност и отчаяние.

Дни преди да бъде открит мъртъв, майката на Крис Румяна Младенова разказа за сина си и за мечтите му. Тя е убедена, че синът й е бил в шок, а реакцията – първична. Момчето не пие и не пуши. Способен е да разглоби колата изцяло и да я сглоби отново. „Той е толкова отговорен. Искам да се върне. Искам да си спомни уроците, които съм му дала, че всеки човек трябва да поема отговорност. Той има много мечти и в един момент, заради една грешка, всичко рухва“, казва майката на Кристиян.

Елена Павлова

Коментари

коментара