Прокуратурата отказа да разследва сигнали за купуване на гласове

930

Районната прокуратура в Смолян отказа да образува досъдебни производства по получените три сигнала за купуване на гласове. Преписките са прекратени поради липса на доказателства за извършени престъпления.

Сигналите касаят упражняване на заплахи и принуди спрямо определени лица да гласуват в полза на дадена партия, както и за плащане на пари да гласуват по този начин. Веднага след постъпването им е започната проверка по тях. Оказва се впоследствие, че в сигналите не са посочени конкретни лица, които са заплашвани или такива, на които са предлагани пари.

Днес се очаква адвокат Живко Чепишев да подаде сигнал за нарушение при проведена среща с диабетици в девинското село Брезе. Първоначално юристът се обърнал до Районната избирателна комисия за извършване на проверка по случая, станал на 11 март в заведението на Румяна Чавдарова. „Там е проведена предизборна среща с представители на партия ГЕРБ – Красимир Даскалов – кмет на община Девен, Руси Чаушев – председател на Общински съвет, Венета Тодорова – общински съветник, Велизар Шанов – общински съветник и държавен служител в ДПФ –Смолян, Веселин Порязов – зам.-директор на СОУ „Христо Ботев” – Девин , Румен Чавдаров – кмет на село Брезе, и кандидата за народен представител от ГЕРБ Петър Карагегов”, пише в сигнала си до РИК адв. Чепишев. По негови данни хората от село Брезе, които са диабетици, са канени под предлог, че им се раздават помощи от Съюза на диабетиците, а заедно с витамините са им давали и предизборни материали – химикали, брошури, запалки с инициали с номер на ГЕРБ за гласуване. По думи на Чепишев жителите на селото с друга политическа ориентация се възмущавали защо горепосочените лица на ръководни длъжности и държавни служители не са в служебен отпуск, а използват служебното си положение да агитират за определена политическа партия. Той пита „тези действия на тези лица от определена политическа партия не е ли форма за купуване на гласове на болни хора от диабет?”

Според РИК няма извършено нарушение на Изборния кодекс. От раздаваната листовка с лого: „Да Живееш с Диабет” Аз мога! ставало ясно, че брошурата е предназначена единствено и само за обучение на пациентите, както и на опаковката на въпросните витамини никъде не се вижда и чете „явен призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори”. При проведените разговори се установило, че в този период в село Брезе протичала и предизборната кампания за предстоящите избори за народни представители, като в същия ден дата 12 и 13.03.2017 г. на предизборна обиколка и среща с хората от селото са били и цитираните лица в сигнала, поради това, че в селото е имало само едно работещо заведение въпросните лица, след като вече е била приключила среща на съюза на диабетиците, са използвали същото помещение. „Тоест те са се срещнали в същото заведение със симпатизанти и привърженици на цитираната политическа партия, където са били раздени предизборни материали, като наред с това от проведените разговори става ясно, че двете събития са напълно различни по предмет, цели и време на провеждане”, посочват в мотивите си от РИК. С решение от понеделник Районната избирателна комисия остави без уважение сигнала с указание до жалбоподателя, в случай, че има извършено деяние, съставляващо престъпление по смисъла на Наказателния кодекс да се сезират компетентните органи.

Коментари

коментара