Принцесата на джаза и момчетата от „Виво Монтана“ тази година са на Перелик

965

Изпълнители от Австрия, Германия, Израел, Турция, Великобритания, Испания и Перу ще свирят под нощното небе на Родопите

На 28 юли 2018 г. ще се проведе 13-ият еко джаз фестивал на връх Перелик.  Началният час на това уникално и неповторимо по рода си събитие, организирано от СТЦ „Перелик”, е 20.00 ч. на 2000 метра надморска височина. Сцената на върха, оградена със слама, се огрява не от електричество, а от хиляди свещи и звездното небе на Родопа. На нея се качват изпълнители от цял свят, за да се постигне онова максимално единение между артисти и публика с естествената природна среда.

Входът е свободен за всеки фен на етно и джаз музиката, а желаещите да се качат на върха смолянчани могат освен личния си транспорт да използват и обществения.  Осигурени са три буса. Първият тръгва в 17:30 ч. от храм „Св. Висарион Смоленски”, а от връх „Перелик” – в 23:00. Цената на билета в едната посока е 4 лв. Миналата година фестивалът под звездите събра рекордна публика от 6000 души.

Фестивалът отново ще се проведе в екозалата, изградена от бали слама и покрита с навес.  Той ще бъде открит 16-годишната принцеса на джаза и финалистка в Х factor през миналата година Мирослава Тодорова. Момичето направи фурор със своите джаз интерпретации. Джазът е една малка вратичка, която ти отваря един огромен свят, в който си безтегловен, обаче се носиш върху всяка нота, отбеляза тогава красивата и талантлива пловдивчанка, която наричат принцесата на джаза.

Мирослава Тодорова

След нея под звездите на Перелик ще излезнат „Hetty and the Jazzato Band”, които изпълняват класически италиански песни, ромски джаз, суинг.  Тяхната песен „Tu Vuo“ Fa ‘L’Americano“ бе е била споделена повече от 137 000 пъти и има над 4 милиона показвания.

Turumtay Zaric feat. Birgit Denk Foto: Ugur Atay

Със съдействието на посолството на Австрия у нас гости на еко джаз фестивала ще бъде дуетът Turumtay Zaric. Efe Turumtay е роден в Истанбул, а Никола Зарич, който е със сръбски корени, във Виена.  Музикалното им сътрудничество започва преди повече от 7 години. Дуетът изпълнява оригинални композиции на акордеон и цигулка.

В центъра на българо-испано-перуанската група Ritmos Negros е талантливият музикант Пиеро Епифания, който привлича около себе си  китарата на Симеон Леонидов,  Борис Таслев – един от най-търсените басисти у нас), и Арнау Гарофе от  Барселона.

Ritmos Negros

След над 100 концерта в 7 държави у нас идва и KUHN FU – една група, обединила звученето на Германия, Израел, Турция и Великобритания.

Vivo Montana Brass Band

В нощта на 28 юли 2018 г на Перелик ще бъде и популярната група от Монтана „ Vivo Montana Brass Band” . Младежите, които са желани на различни културни и юбилейни събития и празници на градове от цяла България, изпълняват балканска и ъндърграунд музика.  В репертоара си ползват още български фолклорни, етно, джаз, фънк и поп елементи. Служат си с традиционни медни духови инструменти – тромпет, цугтромбон, баритон, туба и ударни инструменти.

Коментари

коментара