Превозвачи поискаха 1,30 лв. за билетче, съгласиха се на отсрочка и два месеца ще возят по лятно разписание

1187

Трите фирми, обслужващи градския транспорт в Смолян, поискаха увеличение цената на билетите. От „Рожен експрес” АД, „Мега транс” Консорциум и „Орфей експрес” ООД внесли уведомление до Община Смолян, с което посочват, че поради увеличените цени на горивата, застраховката гражданска отговорност, задължителната застраховка за трудова злополука, задължителната смяна на касови апарати, повишение цените на гуми, масла и резервни части, намаление на пътникопотока с над 50 на сто в сравнение с последните 15 години и други причини, считат за необходимо да има корекция на цената на билета от 1 лв. на 1,30 лв., както и съответното увеличение на картите за пътуване, считано от 1 януари 2019 г. Според данните на фирмите допреди 15 години в Смолян са се продавали месечно по 2 000 карти за учениците, а сега те са едва 500, което показва сериозния демографски срив.

След новината за скока на цената на билетчето кметът Николай Мелемов проведе среща с представители на превозвачите. На нея той заявил, че не трябва да се повишава цената, защото „има социален момент – хората ще се натоварят с още допълнителни разходи, а повечето от тях не могат да си го позволят“. Транспортните фирми склонили да направят пробен вариант и два месеца автобусите да вървят по лятно разписание през 9 минути, а не както е заложено в транспортната схема – през 7 минути зимата. „Тази корекция ще доведе до съкращаване на работни места, ще закрием една линия. Но сме готови да опитаме“, каза шефът на „Орфей – Експрес“ Димитър Станчев.

В същото време Общинската транспортна схема в Смолян от години е незаконна, с изтекъл срок. От 2008 г. до сега конкурс за превозвачи не е провеждан. Срокът бе удължаван на няколко пъти от областния управител, макар в Наредба № 5 от 15 март 2000 г., публикувана в брой 32 от 29 март 2002 година да е записано, че при спешни случаи може по предложение на кмета на общината областният управител да удължи срока с шест месеца само един път.

През 2010 година бе гласувана транспортна схема и обявен конкурс за възлагане на обществения превоз. След жалба на „Орфей експрес“ съдът отмени решението за конкурса с мотив, че гласуваните от съветниците изисквания относно автобусите по градските основни и допълнителни линии са в разрез с изискванията. Нецелесъобразно е и включването на критерии като адрес на управление на кандидата, които водят до поставяне на евентуални желаещи от други общини в неравностойно положение. Нова схема обаче така и не бе внесена за гласуване в Общинския съвет, не е обявяван и нов конкурс за превозвачи.

Елена Павлова

Коментари

коментара

Реклама