Правят почетен гражданин на Баните носителя медицински „Оскар“ д-р Станимир Сираков

2915
Д-р Станимир Сираков

Номинират за почетен гражданин на Баните лекарят с медицински „Оскар“ за уникална операция на дете д-р Станимир Сираков. Предложението за присъждане на званието е направено от кмета на общината Милен Белчев. Докладната ще бъде разглеждана от ОбС на 27 април.

Д-р Станимир Сираков е роден на 24 октомври 1984 година в Кърджали. Завършва медицина през 2009 г. в МУ – София, със специалност „Образна диагностика“ и „Интервенционална неврорентгенология“. От 2011 г. е част от екипа на болница “Св. Иван Рилски”, където работи и до днес. Младият специалист е един от малкото лекари в страната, извършващи високоспециализирани животоспасяващи процедури при мозъчни аневризми и облитериране на мозъчни и гръбначно-мозъчни артериовенозни малформации. Заради уникалната мозъчна операция на 10-годишното момиченце през артерия на крака му, д-р Сираков получи National Medical Awards, или т.нар. „Медицински Оскар“.

Медикът е син на известната в близкото минало скиорка от село Баните Татяна Манчева – дъщеря на Жан Манчев. Татяна е омъжена в Кърджали за д-р Стефан Сираков – бивш гл. секретар на Министерството на здравеопазването и бивш шеф на РЗОК в съседния областен град.

Коментари

коментара