Поздрав по повод Деня на народните будители от Клуба на учителите – ветерани

143

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Клубът на учителите-ветерани най-сърдечно Ви поздравява по повод Деня на народните будители!

На този празник в душите на всички българи звъни камбаната на националното преклонение и народната признателност към делото на книжовниците, просветителите, борците за освобождение, обществениците и всички родопски деятели, които пръскаха светлина, крепяха вярата, чупеха чуждите окови, създаваха и опазваха духовните ценности на България.

Преди две столетия с появата на Паисиевата „История славянобългарска“ се ражда и първообразът на народния будител.

След него Захари Зограф, Левски, Ботев, Вазов, Колю Фичето, йеромонах Григорий и неговия последовател и съратник Киряк Белковски и неговия син Илия Белковски от квартал Устово, Христо Попконстантинов, Стою Шишков, Васил Дечев, Константин Канев и още хиляди чеда на България и Родопите.

Прекланяме се пред учителите, хората на изкуството, науката и културата, пред всички, които са работили и работят за поддържане жив нашия български дух и националната ни идентичност.

Дълбок поклон пред всички колеги – учители, които не са вече пред черната дъска и ученическия чин, но през целия си творчески и професионален път разпръсваха светлината на знанието, упорито се бореха с неграмотността и невежеството.
Поклон и благодарност към всички Вас дългогодишни учители, които работихте и творихте всеотдайно, самоотвержено и упорито и възпитавахте и просвещавахте десетки граждани на България и Европа.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Златка Рашева
Председател на Клуба на учителите – ветерани

Коментари

коментара