Повече пари за „Титан“ иска за 8-и път кметът Мелемов

998
Превозът със сметосъбирачни автомобили на "Титан" струва над 30 лв. на километър, ако вози боклук от Пампорово до Теклен дол

Откакто през 2011 г. бе избран за кмет на Смолян, Николай Мелемов всяка година иска от общинските съветници да одобрят такава план-сметка за чистота, която да осигурява повече пари за фирмите около „Титан“. Всяка година – без изключение. А 2019 г. е рекордна – 4.1 милиона лева разходи за чистота при планирани 3.6 милиона лева приходи от такса битови отпадъци. Останалият половин милион повече ще е за сметка на образование, култура, спорт, социални дейности.

Мелемов наследи през 2011 г. от Дора Янкова план-сметка за чистота в размер на 2.9 милиона лева. И едно от първите му искания бе тя да се увеличи на 3.1 млн. лева.

Само два месеца след като бе обещал на избирателите да развали договора с „Титан-Клинър“ и да намали с 1 млн. лева разходите за сметосъбиране.

„Специално за такса смет заявяваме с категоричност, че ще я намалим, защото миналата година има остатък от 1 000 000 лв. Тоест, хората са били натоварени в повече, отколкото е нужно за чистотата“, каза предизборно Мелемов.

А по-рано като съветник и ръководител на групата на ГЕРБ в ОбС, когато Янкова беше кмет, Мелемов заяви: „При приемане на бюджета зададохме въпроса защо се вдигат таксите за битови отпадъци. А в бюджета от миналата година има остатък от 548 хил. лв. Впрочем по този показател Смолян е с най-висока такса смет сред областните градове в цяла България. На този въпрос така и не получихме логичен отговор. За съжаление освен групата на ГЕРБ никой не поддържа опитите ни да коригираме тия неща.“

На 29.12.2011 г. предложението на Мелемов за увеличение на план-сметката от 2.9 млн. на 3.1 млн. лева мина лесно с 23 гласа и само 1 „против“, защото увеличението бе с 200 хиляди лева.

На следващата 2013 година кметът се полакоми и поиска ново увеличение, този път с 400 хиляди лева – до 3.5 млн. лв.

Нямало как заради дълговете, наследени от Янкова: „За тази година, 2012-та сме разплатили над 6 милиона лева стари задължения и около 4 милиона лева дългове, кредити. Ако ги нямаше тези неща. можеше да освободим и услугите – без пари да бъдат. И въобще да освободим населението от такса-смет за 4 години, но, за съжаление, и 2013-та ще продължаваме да разплащаме.“ – каза Мелемов пред Общинския съвет на 21.12.2012 г.

Но съветниците този път го отрязаха и през 2013 г. остана старата план-сметка.

Кметът обаче бе непреклонен и упорит. За 2014 г. той поиска над 3.9 млн. лв. за чистота – с 1 милион лева повече, за да компенсирал и предната година. Този път остро реагира общинският съветник и бивш кмет Данчо Киряков. На заседанието на 19.12.2013 г той заявява:

„Този договор (с „Титан-Клинър“-б.а.) е даже за прокурор, г-н кмете. Аз искам тука, ако е възможно, г-жа Аръчкова, не знам договорът пред вас ли е, защото аз съм го виждал, колко струва окопаването на един кв. метър градинка? Има го в договора. Цената е колкото скъпо струващ паркет от тиково дърво. Аз съм съгласен да си заключа фабриката и само градинки да окопавам. Нищо друго не искам да правя в живота си повече.“

„Сега сме в ситуация на криза. Населението рязко е намаляло в Смолян, потреблението рязко е намаляло, боклукът, който се произвежда също рязко е намалял, но тежестта към смолянчани се увеличава.“ – казва и Стоян Иванов.

Само 11 съветници, предимно от ГЕРБ, подкрепят Мелемов и план-сметката отново не е приета.

Кметът обаче не се дава. Възползва се от правото да оспори решението на Общинския съвет. И план-сметката за 2014 г. отново влиза за обсъждане на заседанието на 28.02.2014 г. Вместо да я одобрят съветниците задължават кмета да започне преговори с „Титан“ за промяна на договора. Избират и комисия, която заедно с кмета да проведе преговорите със сметосъбиращата фирма в срок от един месец. В нея влизат Данчо Киряков, Костадин Каранлъков, Атанас Каджебов, Радой Краев, Виолета Бояджиева, Бойко Младенов и Димитър Палагачев.

Увеличение на план сметката няма и през 2015 г. – последната година от първия мандат на Мелемов, и през 2016 г., първата от втория му мандат. Съветниците отново правят опит да принудят Мелемов да влезе в преговори с „Титан-Клинър“ за намаляване на цената на сметосъбирането. За това най-много настояват съветниците от КРОС.

Пак е избрана комисия, в която влизат Екатерина Гаджева и Петя Язова от ГЕРБ, Кирил Асенов и Кирил Хаджихристев от КРОС, Димитър Кръстанов и Стефан Сабрутев от БСП, Салих Аршински (ДПС) и Костадин Василев (ЗНС).

На 17 май се провежда работна среща между кмета Николай Мелемов, ръководството на „Клинър” ООД и работната група. В срещата участие вземат управителят на „Клинър” ООД Христо Христов, представителят на собствениците на фирмата Величко Минев, председателят на Общинския съвет Славка Каменова и съветниците Екатерина Гаджева, Костадин Василев и Димитър Николов. На срещата е взето решение „Клинър“ ООД „да разработи и предложи няколко сравнителни варианта, от които да се избере най-добрия за отчитане на дейността, качеството, отчетността и прозрачността“. Отново нищо не следва.

Така в тупане на топката и безплодни препирни почти изминаха 8 години от двата мандата на кмета на Смолян Николай Мелемов. За това време съветниците приеха само веднъж предложена от него план-сметка за чистота – тази през 2011 г.

Но Мелемов намери друг начин да пълни джобовете на хасковските бизнесмени, собственици на фирмите от кръга „Титан“. Към наследените от Дора Янкова договори за строителството на депото в Теклен дол, за сметосъбиране, сметоизвозване, зимно поддържане, депониране и обработка на битови отпадъци с „Титан-Клинър“ ООД, „Еко Традекс груп“ АД, „Еко – Титан Груп“ АД Николай Мелемов добави нови с „Еко свят 2” ДЗЗД за строителство на сепарираща инсталация за 4 млн. лв. със „Спорт за Смолян“ ДЗЗД за строителство на спортна площадка и ремонт на спортна зала и плувен басейн в града за близо 7 млн. лв., със „Смолян Е.К.“ ДЗЗД за ремонт на улици и пътища за 3 млн., с „Еко – Титан Груп“ АД за оператор на сепариращата инсталация. Съдружници в споменатите компании през годините са три физически лица от Хасково – Величко Минев, Даниел Гаргов и Тенчо Лилянов.

Зарко Маринов

Коментари

коментара